El Papa ha reconegut aquest dissabte a Dublín el fracàs de l'Església irlandesa per afrontar adequadament el que ha denominat "crims repugnants d'abusos" a menors i ha demanat esforç per adoptar normes severes i que no es tornin a repetir.

Així ho ha afirmat Francesc en el discurs a les autoritats al començament de la seva visita de dues jornades a Irlanda, on ha arribat avui per participar en la Trobada Mundial de les Famílies.

"No puc deixar de reconèixer el greu escàndol causat a Irlanda pels abusos a menors per part de membres de l'Església encarregats de protegir-los i educar-los", ha assegurat.

Violència sexual

I ha reconegut "el fracàs de les autoritats eclesiàstiques — bisbes, superiors religiosos i sacerdots — en afrontar adequadament aquests crims repugnants ha suscitat justament indignació i roman com a causa de sofriment i vergonya per a la comunitat catòlica".

El papa arriba a una Irlanda on la ferida pels abusos a menors per part de l'Església durant dècades encara no s'ha tancat i després de la publicació a Pennsilvània (EUA) d'un devastador informe sobre violència sexual durant anys a prop de mil de menors per part de 300 sacerdots.

Papa Francisco EFE
El Papa Francesc / EFE

A la sala de San Patrick del Castell de Dublín, ha recordat el seu predecessor, Benet XVI, "no va escatimar paraules per reconèixer la gravetat de la situació i sol·licitar que fossin preses mesurades veritablement evangèliques, justes i eficaces" en resposta a aquesta traïció de confiança".

Representants de l'Església

Francesc ha dit que aquesta petició serveix encara per incentivar "els esforços de les autoritats eclesials per remeiar els errors passats i adoptar normes severes i assegurar-se que no tornin a succeir".

El papa ha recordat que a la seva última carta a tots els catòlics sobre els abusos, publicada abans de viatjar a Irlanda, "ha demanat afany, fins i tot un afany més gran, per eliminar aquest flagell a l'Església i a qualsevol cost moral i de sofriment".

En el seu discurs davant de dos centenars d'autoritats irlandeses i representants del cos diplomàtic, el pontífex argentí també ha rememorat el sofriment del conflicte entre les dues Irlandes i ha donat gràcies "per les dues dècades de pau" que han seguit després de l'acord.

El missatge cristià

Francesc ha valorat la presència en aquest acte d'una delegació d'Irlanda del Nord i ha expressat el seu desig que "el procés de pau superi tots els obstacles restants i afavoreixi el naixement d'un futur de concòrdia, reconciliació i confiança mútua".

També ha recordat els anys de relacions d'"harmonia i col·laboració sol·lícita" entre ambdós Estats lligats per "un únic núvol passatger en l'horitzó", en al·lusió als abusos.

En un país tradicionalment catòlic, però on l'Església ha anat perdent influència sobretot després dels escàndols d'abusos, el Papa ha acabat desitjant que Irlanda "no oblidi les vibrants melodies del missatge cristià que l'han sustentat en el passat i poden continuar fent-ho en el futur".