El papa Francesc ha qualificat aquest dilluns els abusos sexuals a menors, molts comesos per clergues, com a "una de les plagues del nostre temps" i com a un "crim vil", en un discurs al cos diplomàtic acreditat davant del Vaticà en el qual també ha criticat la violència contra la dona.

"No puc callar davant d'una de les plagues del nostre temps, que per desgràcia ha vist implicats també diversos membres del clergat. L'abús contra els menors d'edat és un dels pitjors i més vils crims possibles", ha afirmat Francesc.

El pontífex ha assegurat que "la Santa Seu i tota l'Església estan treballant per combatre i prevenir tals crims i la seva ocultació, per esbrinar la veritat dels fets que impliquen clergues i per fer justícia als nens que han patit violència sexual, agreujada per l'abús de poder i de consciència".

El Papa també ha informat que el proper febrer ha convocat al Vaticà una reunió amb els episcopats de tot el món per abordar aquest problema i ha dit que la trobada "pretén complir un pas més al camí de l'Església per posqar blanc sobre negre i alleujar les ferides causades per aquests delictes".

"Davant del flagell de l'abús físic i psicològic causat a les dones, és urgent tornar a trobar formes de relacions justes i equilibrades, basades en el respecte i el reconeixement mutus, en les quals cadascú pugui expressar la seva identitat de manera autèntica", va assenyalar. Tanmateix, ha mostrat la seva reticència al que va qualificar de "la promoció d'algunes formes d'indiferenciació", ja que "corre el risc de desnaturalitzar l'ésser home o dona".

En el terreny dels drets, Francisc ha denunciat també que "una altra plaga del nostre temps són les condicions dels treballadors", i ha esmentat la pèrdua de llocs de treball, la pèrdua de garanties socials i econòmiques o les condicions d'esclavitud moderna, així com el treball infantil.