La Comissió creada per la Conferència Episcopal francesa per investigar els possibles abusos sexuals que s'havien comès en el si de l'Església ha destapat una realitat esfereïdora. Unes 216.000 persones van patir abusos sexuals per part de capellans o religiosos a França des de 1950. Si se sumessin els abusos provocats per laics que treballen en mitjans religiosos, catequesi o centres educatius catòlics, el nombre s'eleva a 330.000. 

Després del xoc inicial, l'Església catòlica ha respost des de la vergonya i entonant el mea culpa. Això inclou al papa de Roma. Aquest dimecres el papa Francesc ha sentenciat: "És el moment de la vergonya"

Vergonya per la inacció 

El papa Francesc no ha expressat la seva vergonya només pels actes individuals de membres de l'Església, sinó que ha apuntat a la mateixa institució que ell representa. "Desitjo expressar a les seves víctimes la meva tristesa i el meu dolor i pels traumes que han patit la meva vergonya, la nostra vergonya, per la llarga incapacitat de l'Església de posar-les en el centre de les seves preocupacions", ha subratllat el papa.

Francesc no s'ha limitat a flagel·lar l'Església i expressar penediment, ha reclamat responsabilitats. Ha animat "als bisbes, als fidels, superiors i religiosos a continuar tots els esforços perquè drames semblants no es repeteixin" i ha expressat suport als religiosos francesos perquè superin "aquesta prova dura, però què farà bé", convidant-los a assumir "les seves responsabilitats perquè l'Església sigui una casa segura per a tots".

 

papap francisco abusos sexuales francia / efeEl papa Francesc ha expressat la seva commoció pels resultats de l'informe intern que ha revelat els abusos massius que van cometre membres de l'Església francesa des dels anys 50 / Efe

Resultats sorprenents

Tot i que l'informe va ser encarregat per la mateixa Església francesa, els resultats que ha presentat han sorprès pel descomunal nombre de víctimes que han sortit a la llum. "Per desgràcia són nombres enormes", ha declarat el papa. "Molt superior al que s'esperava", segons va reconèixer el president de la Conferència Episcopal francesa, Éric de Molins-Beaufort.

Durant la presentació de l'informe, el president dels bisbes francesos va expressar la seva "vergonya" per uns fets que "pel seu caràcter commocionen i pel seu nombre aclaparen", però va passar de puntetes per la qüestió de les indemnitzacions, que són la principal reclamació de les associacions de víctimes, que acusen l'església de mirar a una altra banda en aquest assumpte després d'anys d'haver-ho fet amb els casos denunciats, segons informa Efe. 

 

 

Imatge principal: El papa Francesc durant una cerimònia a la basílica de Sant Pere / Efe