El ministre palestí d'Exteriors, Riad al Malki, ha demanat aquest dijous a la Cort Penal Internacional (CPI), amb seu a La Haia (Països Baixos), “investigar” els “crims de guerra, contra la humanitat, neteja ètnica, trasllats forçosos i fins i tot símptomes de genocidi” comesos durant la “guerra de venjança” i de “destrucció” d'Israel en la Franja de Gaza. El ministre està avui present a la Haia, seu de la CPI i del tribunal de l'ONU, la Cort Internacional de Justícia (CIJ), i s'ha reunit amb les seves autoritats, inclòs el fiscal Karim Khan, per a demanar-los “investigar” la “violació de totes les lleis internacionals” per part d'Israel perquè aquesta guerra, afirma, “es mou per la venjança i no es respecten les normes” del Dret Internacional Humanitari. 

Riad al Malki ha argumentat que la mitjana de palestins assassinats diàriament des del passat 7 d'octubre, data de l'atac del grup paramilitar islamista Hamàs a Israel —el detonant de la nova revifada del conflicte palestino-israelià—, ascendeix a 800 persones, de les quals 600 són nens. El diplomàtic palestí també ha mencionat la destrucció material a Gaza, que ascendeix a 200.000 habitatges destruïts de forma total o parcial a causa dels bombardejos israelians sobre Gaza, el que constitueix el 25% de l'àrea poblada de la Franja. 

Segons ha informat el ministre d'Obres Públiques i Habitatge de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mohamed Ziara, "els bombardejos de l'ocupació (Israel) han eliminat a famílies senceres, han esborrat barris, àrees i comunitats residencials amb els seus habitants", més enllà de la destrucció "d'instal·lacions, inclosos hospitals, llocs de culte, forns, estacions de servei, mercats o escoles". L'ANP, únic interlocutor vàlid per a Occident com a representant del poble palestí, té només un poder limitat a la Cisjordània ocupada i no té cap control sobre Gaza, a on el té Hamàs. 

Més de 7.000 palestins morts

Segons l'Oficina d'Informació del Govern de Gaza hi ha més de 7.000 gazians morts per l'ofensiva armada israeliana sobre la Franja des del 7 d'octubre, quan Hamàs va llançar un atac sorpresa a Israel que va deixar més de 1.400 morts i 224 ostatges, i va fer reesclatar la guerra. En les últimes hores, l'Exèrcit israelià va assegurar haver atacat més de 250 objectius militars de Hamàs, a qui acusen de nou d'usar a la població civil de Gaza com a escuts humans. Les tropes israelianes també han realitzat una incursió terrestre limitada amb tancs en el nord de l'enclavament, mentre han tantejat el terreny per a una possible invasió per terra que encara no s'ha produït. Segons l'agència de notícies palestina Wafa, els atacs israelians d'avui han matat almenys a una quinzena de persones en la localitat de Jan Yunis, en el sud de la Franja, i han provocat la mort d'altres cinc palestins a la ciutat de Gaza, a part de desenes de ferits.

Sumar demana recuperar la jurisdicció universal per a poder jutjar a Israel

Per la seva part, Sumar, el partit d'esquerres liderat per la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Yolanda Díaz, ha denunciat aquest dijous l'"absoluta impunitat" dels "crims" d'Israel en Palestina i ha presentat una proposició de llei en el Congrés espanyol per a recuperar la jurisdicció universal i permetre als tribunals espanyols perseguir delictes de genocidi i crims de lesa humanitat comesos a l'estranger. Segons ha explicat el diputat Enrique Santiago, Espanya va ser pionera en l'aplicació de la jurisdicció universal, però va ser "retallada" amb sengles reformes en 2009, amb el govern de José Luis Rodríguez Zapatero, i en 2014, amb Mariano Rajoy en la Moncloa. La primera d'aquestes reformes, ha denunciat, va ser "imposada" per Israel i va impedir jutjar crims contra la població civil, però la de 2014 va ser més enllà i va deixar pràcticament sense marge d'actuació als tribunals espanyols, exigint, per exemple, que els responsables dels crims es trobessin a Espanya.