L'OTAN assegura estar llesta per enfrontar-se a Minsk o Moscou. El cap de l'Aliança, Jens Stoltenberg, ha dit que l'OTAN estarà llesta per defensar-se de qualsevol amenaça de "Moscou o Minsk" i ha augmentat la seva presència militar en diversos punts orientals després que Bielorússia hagi donat la benvinguda al líder rebel de Wagner, Ievgueni Prigojin.

"És massa aviat per emetre un judici final sobre les conseqüències del fet que Prigojin s'hagi mudat a Bielorússia i el més probable és que algunes de les seves forces estiguin ubicades a Bielorússia", ha detallat Stoltenberg als periodistes. 

"El que està absolutament clar és que hem enviat un missatge clar a Moscou i a Minsk que l'OTAN està allà per a protegir a cada aliat i cada perímetre del territori de l'OTAN", ha dit després d'una reunió a la Haia de vuit líders de l'OTAN.

Stoltenberg ha dit que l'OTAN acceptaria enfortir les seves defenses en una cimera clau dels 31 membres de l'OTAN l'11 de juliol a Vílnius, Lituània, per protegir tots els membres, especialment els que limiten amb Bielorússia.

"Ja hem augmentat la nostra presència militar a la part oriental de l'aliança i prendrem més decisions per enfortir encara més la nostra defensa col·lectiva amb més forces d'alta preparació i més capacitats a la propera cimera", ha detallat.

L'OTAN va contestar a la invasió russa d'Ucraïna el febrer del 2022 desplegant grups de batalla multinacionals a Eslovàquia, Hongria, Romania i Bulgària. Complementen quatre desplegats més el 2017 en els tres estats bàltics i Polònia, per expandir la presència de l'OTAN des del Bàltic fins al Mar Negre. Dilluns, Alemanya va dir que està a punt per establir una base permanent de forces a Lituània, si cal.

Els plans de Moscou pel grup Wagner

Després dels dies convulsos que ha patit Rússia i, en especial, el president rus, Vladímir Putin, per la rebel·lió provocada per les tropes de Wagner, s'espera que siguin desarmades. Moscou ha anunciat plans perquè el grup entregui les armes, vehicles i equips. Elements de la força seran dissolts i absorbits per l'exèrcit rus o s'exiliaran a Bielorússia al costat de Prigojin, segons l'acord assolit entre el líder dels mercenaris i el president rus. 

Putin ha assegurat aquest dimarts que el finançament del grup Wagner, que es va rebel·lar contra la cúpula militar russa el cap de setmana passat, corria plenament a càrrec del pressupost estatal. "El manteniment del Grup Wagner corria plenament a càrrec de l'Estat, del Ministeri de Defensa i les arques estatals", ha dit Putin en una reunió amb militars russos al Kremlin. "Nosaltres financem completament aquest grup", ha insistit. 

El líder rus ha precisat que només "entre el maig del 2022 i el maig del 2023, l'Estat va assignar 86.000 milions de rubles (uns 920 milions d'euros) al manteniment del grup Wagner", companyia militar privada que és il·legal a Rússia.

Mentrestant, el propietari de la companyia va guanyar en un any 80.000 milions de rubles (uns 862 milions d'euros) pel subministrament d'aliments a l'exèrcit rus, ha assenyalat.

 

Imatge principal:  Jens Stoltenberg, secretari general de l'OTAN, i el primer ministre holandès, Mark Rutte / Efe