Reporters Sense Fronteres (RSF) ha actualitzat aquest dilluns la seva llista de "depredadors de la llibertat de premsa", la qual no es renovava des de 2016. Entre els integrants de la llista trobem alguns dels protagonistes dels titulars sobre la repressió de la llibertat d'expressió dels darrers dies com Vladímir Putin, Viktor Órban, Jair Bolsonaro o Xi Jinping. La llista congrega un total de 37 líders, considerats per l'organització com "tirans", entre els quals, per primer cop, hi ha dues dones. 

"Cada un d'aquests depredadors té un estil particular. Alguns sembren el terror amb ordres irracionals i paranoiques, i altres posen en marxa estratègies molt elaborades i basades en lleis lliberticides", ha lamentat Christophe Deloire, secretari general de RSF, qui ha alertat: "Un desafiament important avui en dia és que aquests depredadors paguin el preu més alt possible per la repressió". 

L'organització ha desenvolupat el que bategen com "una galeria de retrats ombrívols", on recullen no només els 37 líders mundials que persegueixen la llibertat de premsa, sinó que fan un resum de les actuacions que duen a terme: qui, que i com persegueixen la dissidència periodística. 

 

El primer membre de la UE

Una novetat de la nova llista és que per primera vegada des de la seva creació fa una vintena d'anys hi ha un líder de la Unió Europea (UE): Víktor Orbán. El president d'Hongria ostenta el dubtós honor de ser el primer de la seva mena en aquesta llista. Per RSF el lloc se l'ha guanyat a pols, ja que consideren "des del seu retorn al poder el 2010, ha soscavat repetidament el pluralisme i la independència dels mitjans de comunicació".

L’ONG acusa el mandatari de convertir la televisió i la ràdio públiques en òrgans de propaganda i ha abocat als mitjans privats "a l'esclavitud o al silenci". Una limitació de la llibertat d'expressió que el president europeu no limita als mitjans de comunicació. Fa pocs dies que el govern d'Orbán va aprovar una llei anti-LGTBI que prohibeix les xarrades sobre homosexualitat als centres educatius i veta el contingut audiovisual LGTBI a la televisió. 

kim il jung putin efe

Vladímir Putin i Kim Jong-un, dos dels protagonistes de la llista de "depredadors de la llibertat de premsa" de Reporters Sense Fronteres, junts en una reunió / Efe

Noves incorporacions

Entre les cares noves de la llista es troben el príncep hereu saudita Mohammad Bin Salman, qui concentra tot el poder del seu Estat i que no tolera als mitjans lliures. Entre les accions repressives contra la premsa que estan marcant el seu regnat es troba la seva relació amb l'assassinat de Jamal Khashoggi, un acte que RSF qualifica de "depredació simplement bàrbara". La cap de l'Executiu de Hong Kong, per comportar-se com "un titella a les mans del president xinès, Xi Jinping, en l'aplicació de polítiques" lliberticides contra la premsa "que van portar a la desaparició al juny de l'últim diari independent, Apple Daily, i a l'empresonament del seu fundador, Jimmy Lai.

També hi ha dues dones per primer cop. Per una banda, la cap de l'Executiu de Hong Kong, Carrie Lam, per comportar-se com "un titella a les mans del president xinès, Xi Jinping, en l'aplicació de polítiques" lliberticides contra la premsa "que van portar a la desaparició al juny de l'últim diari independent, Apple Daily, i a l'empresonament del seu fundador, Jimmy Lai. L'altre "depredadora" és Sheikh Hasina, primera ministra de Bangladesh des de 2009. Hasina va aprovar el 2018 una llei de seguretat digital que ha portat a judici a més de 70 periodistes i bloguers.

Jair Bolsonaro també s'estrena en aquesta llista de "depredadors", ho fa just després que el dissabte passat Brasil visqué una jornada de protestes contra el líder d'ultradreta que podrien augurar el final del seu regnat. 

 

Vells coneguts de la repressió

A la llista repeteixen, cinc anys després, cares més que conegudes de la repressió internacional. Aquí hi ha Vladímir Putin, president de Rússia, o Alexander Lukashenko, president de Bielorússia, qui fa va protagonitzar una agònica persecució a un periodista dissident del seu país, arribant a provocar el caos en l'espai aeri europeu

Altres "clàssics" que es mantenen a la llista són Nicolàs Maduro, president de Veneçuela, Isaías Afeworki, president d'Eritrea, Recep Tayyip Erdogan, líder de Turquia o Kim Jong-un, líder nordcoreà. 

 

Imatge principal: Viktor Orbán, president d'Hongria, durant una reunió de la Unió Europea / Europa Press