El príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, i altres alts càrrecs de la monarquia saudita tenen responsabilitat en l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi en el consolat del seu país a Istanbul, segons els resultats d'una investigació de Nacions Unides publicats aquest dimecres.

La conclusió apareix en un informe de cent pàgines presentat per la relatora de l'ONU per a les execucions extrajudicials, Agnes Callamard, qui va visitar aquest any Turquia per investigar els fets del 2 d'octubre de 2018 en el consolat saudita. En el document, que serà presentat oficialment davant del Consell de Drets Humans, Callamard demana a la comunitat internacional que augmenti les sancions contra el príncep saudita i les seves propietats, "fins que pugui provar que no té cap responsabilitat".

El periodista "va ser víctima d'una execució deliberada i premeditada per qui l'Aràbia Saudita és responsable sota les lleis internacionals en matèria de drets humans", conclou l'informe de Callamard, elaborat després de sis mesos d'investigacions.

Khashoggi, columnista del Washington Post obertament crític amb la monarquia del seu país, va ser presumptament assassinat i esquarterat per agents saudites en el consolat de l'Aràbia Saudita a Istanbul, on s'havia dirigit per tramitar el seu matrimoni, un succés que va generar una àmplia condemna en la comunitat internacional.

Segons l'ampli informe de la relatora, hi ha "evidències creïbles que meriten una investigació més important" sobre la responsabilitat del príncep saudita en aquests fets "per part d'una autoritat apropiada", per la qual cosa es demanda el secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, que també intervingui en l'assumpte.