Tant la Organització de les Nacions Unides (ONU) com el govern dels Estats Units s’han mostrat preocupats per la situació política que s’està vivint a Zimbàbue arran de la ocupació que els soldats de l’Exèrcit van fer d’edificis governamentals ahir dimecres.

Ambdues parts han mostrat el seu desig que el conflicte es resolgui “dins del marc constitucional” i de la manera “més ràpida possible”.

Donald Trump, preocupat per “la intervenció militar”

Els Estats Units han declarat avui que es troben “preocupats per la intervenció militar en el procés polític de Zimbàbue”, tot i que es mostren confiats en que s’assolirà “una solució ràpida” de la crisi política “dins del marc constitucional”, i en cap moment titllen els fets de cop d’Estat.

Un portaveu del Departament d’Estat estatunidenc ha assegurat que el president americà, Donald Trump, està preocupat “per les recents accions de les forces militars de Zimbàbue” i s’ha emplaçat a tots els líders zimbabuesos perquè aquests “exerceixin la contenció, respectin l’Estat de Dret, garanteixin els drets constitucionalment protegits de tots els ciutadans i resolguin ràpidament les diferències per tal de permetre un retorn ràpid a la normalitat”.

No hi ha hagut un cop d’Estat, segons els Estats Units

L’ambaixador estatunidenc a Zimbàbue, Harry Thomas, s’ha posat en contacte amb el govern del país africà i està rebent informació del Ministeri d’Assumptes Exteriors i de l’Exèrcit zimbabuès. Thomas ha indicat que des de l’ambaixada seguiran relacionant-se “amb totes les parts que estiguin disposades a treballar” amb ells per aconseguir “una solució ràpida i pacífica que estigui d’acord amb la Constitució”.

Preguntat per si consideren que la intervenció militar a Zimbàbue és un cop d’Estat, l’ambaixador només ha dit que Washington “segueix supervisant la situació a Harare, que encara s’està desenvolupant, i podrà proporcionar més avaluacions a mesura que els fets s’aclareixin”.  A més, ha declarat que no accepten “la intervenció militar en processos polítics” però que els Estats Units no es posicionen “del costat de ningú als assumptes de la política interna zimbabuesa”.

Thomas ha volgut també respondre a les acusacions fetes a Occident de no prestar la suficient atenció a les relacions amb el país africà i ha expressat que els Estats Units “continuen compromesos amb el poble” zimbabuès “i amb les seves esperances d’un futur més prometedor”. Finalment, l’ambaixador ha demanat als ciutadans zimbabuesos que es quedin a casa fins que se’ls digui el contrari.

La ONU fa una crida a mantenir la calma

La ONU ha fet avui una crida a la calma a Zimbàbue i ha subratllat que la crisi política al país s’ha de resoldre mitjançant “el diàleg” i dins del marc constitucional. El secretari general de la organització, António Guterres, ha afirmat que el seu portaveu, Farhan Haq, està seguint la situació i ha demanat “calma, no violència i moderació” a totes les parts. Segons Haq, “preservar els drets fonamentals, inclosa la llibertat d’expressió i assemblea, és d’importància vital”.

Hag ha admès que de moment la situació a Zimbàbue és “una mica confusa” i que la ONU està tractant de recopilar més informació.

Els portaveus militars zimbabuesos també neguen haver fet un cop d’Estat

Els portaveus militars de Zimbàbue han insistit que la seva presa de control no és cap cop militar per tombar l’Exèrcit, sinó d’una operació contra “criminals” de l’entorn de Robert Mugabe, el cap d’Estat zimbabuès , al poder des dels anys 80.

El president de la veïna Sudàfrica, Jacob Zuma, ha confirmat que Mugabe es troba retingut a la seva residència, però que es troba “bé”.