Les organitzacions d'ajuda humanitària que treballen a Gaza han dit que exigeixen que l'exèrcit d'Israel millori i compleixi amb els procediments de seguretat destinats a mantenir segurs els seus treballadors, després dels atacs aeris israelians que han matat els set membres d'un comboi de treballadors humanitaris de World Central Kitchen (WCK).

"El que ha passat és, per sobre de tot, una tragèdia, però em sorprendria que la coordinació amb les forces d'Israel continuï de la mateixa manera que ho va fer en el passat", ha dit un treballador humanitari d'una organització que hauria demanat no ser identificada, segons destaca el The Guardian. Així, haurien dit que la seva organització pressionava constantment per millorar el sistema de solució de conflictes, incloses millors línies de comunicació i comanda i control dins de l'exèrcit israelià.

Un segon alt funcionari d'ajuda d'una organització diferent ha dit que sentia que els atacs contra els treballadors humanitaris es devien a “una llacuna en la cadena de comandament dins de l'exèrcit israelià”.

“Fem això a tot arreu del món: cada cop que ens endinsem en una zona perillosa, ens coordinem per eliminar el conflicte amb l'exèrcit a càrrec. Estem fent la nostra feina. El que ha de fer l'exèrcit israelià és respectar les lleis de la guerra”, han dit. 

World Central Kitchen s'havia coordinat amb l'exèrcit

WCK ha dit en un comunicat després de l'incident que el comboi havia coordinat els seus moviments amb l'exèrcit israelià, però va ser atacat en una carretera costanera quan sortia d'un magatzem a Deir al-Balah, al sud de la ciutat de Gaza.

“El sistema de solució de conflictes funciona si Israel així ho desitja. Volem que Israel compleixi el sistema existent, on els notifiquem i no ens colpegen”, ha dit Bushra Khalid, assessora política d'Oxfam per als territoris palestins ocupats.

Israel promet investigar

Les autoritats israelianes, inclòs el primer ministre, Benjamin Netanyahu, van qualificar els atacs al comboi del WCK com a “no intencionals” i van prometre investigar. Però l'atac va generar temors i inseguretat entre els grups d'ajuda que treballen a Gaza. Múltiples organitzacions, inclosa WCK, han cessat les seves operacions al·legant riscos per a la seguretat dels treballadors, restringint encara més l'ajuda en un moment en què l'autoritat mundial en seguretat alimentària creu que la fam és imminent, si és que ja no està passant, al nord de Gaza.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!