La Unió Europea ha aprovat diversos paquets d'ajuda humanitària, però no només. També ha brindat suport polític, financer i militar al país. Tot plegat des que va començar la guerra el passat 24 de febrer, és a dir, fa 110 dies. Des que ha començat el conflicte, doncs, la UE s'ha bolcat amb Ucraïna, a l'espera de saber com avança també el difícil procés que travessarà el país per ser membre del club dels 27. Però, d'on surten els diners que la UE envia a Ucraïna? Es desatenen altres partides que normalment reben diners procedents de Brussel·les? Tota l'assistència ve del pressupost europeu (4.000 milions d'euros) excepte els 668 milions del Banc Europeu d'Inversions (BEI) i 1.000 milions del Banc Europeu per a la Reconstrucció i Desenvolupament (BERD).

L'ajuda a Ucraïna per part de la UE no és nova. I des del començament de la guerra han estat diversos els paquets d'ajuda i suports que ha rebut el país. Això, inclou 1.200 milions d'euros en ajuda macrofinancera, 120 milions d'euros en suport pressupostari, 85 milions en ajuda humanitària, 330 milions d'euros del paquet d'emergència de la UE i 600 milions d'euros per donar suport a la població desplaçada, entre altres coses, segons ha destacat un portaveu de la Comissió Europea. En conversa amb ElNacional.cat,  ha exposat que la UE "està canalitzant la resposta més important de protecció civil del club dels 27 a Ucraïna, que inclou ofertes d'ajuda dels estats membres i també de Noruega i Turquia". Això fa referència a farmacioles de primers auxilis, generadors d'energia, roba de protecció, equips de refugi, ambulàncies i bombes d'aigua.

El mateix portaveu constata que la UE finança també evacuacions mèdiques de pacients ucraïnesos a hospitals de països de la Unió i facilita l'acollida de persones a estats membres. A més, recentment vam proposar suspendre tots els drets d'importació de les exportacions ucraïneses a la Unió durant un any, així com corredors de solidaritat per ajudar Ucraïna a exportar els seus cereals, així com a importar béns molt necessaris, com pinsos i fertilitzants. Per altra banda, s'ha posat a disposició d'Ucraïna mesures d'assistència militar en el marc del Fons Europeu per a la Pau per valor de 2.000 milions d'euros. "Això és històric", matisa la font. 

En aquest sentit, la UE continuarà mobilitzant el suport a curt termini per ajudar Ucraïna a satisfer les seves necessitats de finançament i mantenir els serveis bàsics en funcionament. Així, es proposa un import addicional de fins a 9.000 milions d'euros el 2022, i està disposada a assumir un paper de lideratge en els esforços internacionals de reconstrucció per reconstruir una Ucraïna lliure i pròspera, en coordinació amb els socis internacionals i les institucions financeres. Finalment, el portaveu insisteix que la Comissió continuarà recolzant Ucraïna i el seu poble, treballant juntament amb els països de la UE en un enfocament coordinat, que es materialitza a l'Equip Europa.

Preguntats repetidament per si aquest paquet d'ajudes i aquest enviament de diners podria implicar alguna modificació en les prioritats o l'agenda de la mateixa Unió Europea o si s'havia deixat d'atendre alguna partida important, el mateix portaveu destaca que no s'ha eliminat ni modificat res del pressupost europeu. Cal recordar que el pressupost de la mateixa UE surt de les contribucions que fan els mateixos països, drets d'importació de productes que venen de països que no són del club dels 27 o multes. 

Ucraïna i el difícil camí cap a la UE

Fa uns dies es va dir que Ucraïna podria tardar 15 o 20 anys per ser formalment país membre de la Unió Europea. I és que el procés és llarg. La consideració de país candidat porta entre 15 i 18 mesos des que se sol·licita fins que s'estudia per part dels socis comunitaris. Alguns països europeus, però, fa temps que van demanar agilitzar els tràmits i que es fes una setmana després de la sol·licitud. Una vegada s'obren les negociacions i s'entra en una etapa de preadhesió no hi ha un període de temps establert per a entrar de manera formal a la UE. Aleshores, s'allarga, més o menys, en funció de com es desenvolupin les negociacions que es firmen al Tractat d'Adhesió. Si finalment la Comissió decideix facilitar el tràmit per considerar-los aspirants, agilitzaran part del recorregut, però el Tractat d'Adhesió acostuma a tardar diversos anys, destaca el portal de RTVE. L'últim país en unir-se la UE va ser Croàcia, l'any 2013, després de gairebé una dècada com a candidat. Si Croàcia, l'últim país en entrar al club, va tardar uns 10 anys per acabar sent membre, Espanya en va tardar vuit. Unes dades que, segurament, no són gaire esperançadores.

La reconstrucció d'Ucraïna podria durar més d'una dècada

Els funcionaris de Brussel·les també han demanat a la UE que prengui préstecs com a bloc als mercats internacionals de capital per finançar préstecs per a Kíiv, segons el pla de reconstrucció de la UE. Si s'accepta, seria només la segona vegada en la història de la UE que es manlleva com un tot i no com a estats membres individuals, després de finançar l'històric pla de recuperació covid de 750.000 milions d'euros l'any 2020. Malgrat que pugui sonar esperançador, també hi ha una part 'fosca'. I és que les necessitats financeres "s'espera que siguin substancials" i que la reconstrucció del país necessiti més d'una dècada. També es calcula que els danys a la infraestructura física per si sols podrien ascendir a més de 100.000 milions d'euros. Per pagar la factura, la comissió proposa una combinació de subvencions i préstecs barats on els estats membres de la UE i països que no hi pertanyen podrien fer contribucions a través del programa de reconstrucció del bloc dels 27.  

 

Imatge principal: la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen / Efe