El ministre francès d’Educació, Jean-Michel Blanquer, ha engegat una reforma educativa que pot posar en perill el limitat ensenyament en les llengües minoritzades de la República francesa i que ja s’ha començat a notar en el cas de l’occità.

Diverses associacions a favor de l’ensenyament en aquest idioma han denunciat la intenció de l’administració francesa de suprimir per al curs vinent l’ensenyament de l’occità en tots els col·legis i instituts de la demarcació escolar de Tolosa de Llenguadoc.

La intenció del govern francès és liquidar la partida pressupostària amb què fins ara la regió d’Occitània pagava els professors d’occità, la qual cosa farà perillar la continuïtat d’aquests ensenyaments, que actualment reben uns 15.000 alumnes en la demarcació escolar, d’un total de 60.000 alumnes que reben classes d’occità en l’educació pública a França.  L’ensenyament és opcional i comporta entre 1 i 3 hores de classe a la setmana.

Tot i que, de moment, només s’ha vist afectada la demarcació escolar de Tolosa, és del tot probable que la mesura s’estengui a altres demarcacions escolars occitanes i també afecti l’ensenyament en català a Catalunya Nord.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat