La conquesta de la Copa de França de l'equip de futbol local de la ciutat de Tolosa, el Toulouse FC, s'ha celebrat amb eufòria a la capital d'Occitània. No és per menys, ja que el Toulouse FC és un club modest de la lliga francesa que actualment es troba en la 13a posició i la consecució d'un títol com la copa de França és motiu de gran celebració, és el segon títol que aconsegueixen des de la seva fundació el 1930. La celebració principal es va fer a la plaça del centre de la vila de Tolosa, on milers d'aficionats es van reunir per celebrar cantar l'himne oficial del club. Es tracta de la cançó popular Sa Canta, en occità, i que també és considerat un himne popular de la regió i himne oficial del club campió de la Copa de França.

La cançó té un origen antic i el seu autor és desconegut. Segons la llegenda, el Comte de Foix i Vescomte de Bearn i Marsan, Gaston Fèbus (1331-1391), va escriure la cançó després d'enamorar-se d'una princesa navarresa. Però, la princesa va ser obligada a tornar a Navarra i el Pirineu es va convertir en una barrera per a la seva relació. Gaston Fèbus deitjava que les muntanyes s'esfondressin per així poder estar amb la seva estimada, però en realitat, es va casar amb una altra princesa navarresa que va repudiar després d'haver-ne rebut l'herència.

Inicialment, la cançó era una cançó d'amor, però amb el temps s'ha convertit en una metàfora del sentiment del poble occità i molts la consideren l'himne d'Occitània des del principi del segle XX. Durant la Primera Guerra Mundial, els soldats d'infanteria bearnesos i bigordans la van cantar a les trinxeres. El 2003, el diputat Joan de Lassala la va cantar davant de l'Assemblea Nacional Francesa per denunciar l'abandonament que el seu territori rebia per part de l'administració central. A més, la cançó va ser cantada a la cerimònia d'obertura dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2006 que es van celebrar a Torí, ja que una part de les proves es van fer a les anomenades Valadas Occitanes.

La victòria del Toulouse FC a la Copa de França

En la final de la Copa de França, el Toulouse , liderat per Philippe Montanier, exentrenador de la Reial Societat, va aixafar al defensor del títol, el Nantes, per 5-1. Malgrat la controvèrsia política i social entorn de la reforma de les jubilacions d'Emmanuel Macron abans del partit, el Toulouse va celebrar el merescut triomf com a nou campió de la Copa, el seu segon títol des de la seva fundació el 1930. En només trenta minuts, els Violetes ja lideraven el marcador amb un avantatge de 4-0, gràcies a les jugades a pilota aturada de Van den Boomen, i els gols de Logan Costa i Dallinga. El Nantes, d'altra banda, no va tenir presència al camp i va ser incapaç d'aturar el joc del Toulouse . Els aficionats del Nantes, incrèduls, van protestar contra Kita, el propietari del club que ha destrossat la seva identitat amb una mala gestió.