"El Brèxit podria posar al Regne Unit al final de la cua dels tractats amb els Estats Units". Així de contundent s'ha mostrat aquesta tarda el president dels Estats Units, Barack Obama, en una roda de premsa al costat del primer ministre David Cameron.

Després de reunir-se al número 10 de Downing Street, Obama ha afirmat que "vol un Regne Unit fort com a soci" i que aquest país "és millor quan ajuda a liderar una Europa forta". D'aquesta manera, Obama ha irromput de ple en la campanya pel referèndum que ha de decidir si el país ha de sortir o no de la Unió Europea el pròxim 23 de juny.

El president dels EUA ha demanat que els britànics apostin per seguir en el grup dels vint-i-vuit, tot i això ha subratllat que aquesta és una qüestió europea. "És un assumpte que han de decidir els britànics", tot i això, Obama ha volgut oferir la seva opinió, en considerar que aquest "és un assumpte de profund interès pels Estats Units perquè també afecta els nostres projectes". En aquest sentit, ha assegurat que la UE aporta "beneficis econòmics extraordinaris" i això, "és bo pels Estats Units".

Les paraules d'Obama, que va arribar ahir a la nit a l'aeroport de Londres-Stanstet en una visita oficial de tres dies, suposen un clar reconeixement a la campanya del primer ministre britànic, David Cameron, a favor de la permanència del país a la UE, que s'ha mostrat satisfet a la roda de premsa conjunta. No tan contents s'han mostrat els partidaris del Brèxit. En aquest sentit, l'alcalde de Londres, Boris Johnson, considera que Obama no hauria d'intervenir en un assumpte del Regne Unit.

Aliança Regne Unit - Estats Units

De fet, Obama ja s'havia mostrat partidari de la permanència del Regne Unit a la UE aquest matí en un article publicat al diari The Daily Telegraph. "Com a amic vostre, permeteu-me dir que la UE fa que la Gran Bretanya sigui encara més gran". Així és com es referia Obama al Regne Unit en aquest article, on també feia ressaltar l'especial relació entre els dos països forjada en el "camp de batalla", fent referència a la Segona Guerra Mundial.

En dirigir-se als ciutadans del Regne Unit, Obama assenyalava que "haurien d'estar orgullosos que la UE hagi ajudat a estendre els valors britànics i pràctiques -la democràcia, l'imperi de la llei, l'obertura de mercats- a tot el continent i la seva perifèria".

"La Unió Europea no modera la influència britànica, la magnifica. Una Europa forta no és una amenaça per al lideratge global del Regne Unit, augmenta el lideratge global del Regne Unit", va puntualitzar el president.

"Els Estats Units veuen com la vostra poderosa veu a Europa assegura que Europa tingui una postura forta al món", agrega Obama, que admet que els EUA i el món necessiten la influència britànica.

Desafiaments globals

Obama també recordava l'amenaça del grup terrorista Estat Islàmic (EI) i posa èmfasi en la importància de resoldre conflictes al Pròxim Orient -com el Iemen, Síria i Líbia-, mentre que es mostra a favor de continuar la inversió en l'Aliança Atlàntica.

"En aquest món complicat, connectat, els desafiaments que afrontem a la UE -migració, desigualtat econòmica, amenaces del terrorisme i el canvi climàtic- són els mateixos que afronta els Estats Units i altres nacions", agregava.

"Junts, els Estats Units, el Regne Unit i la Unió Europea han transformat segles de guerra a Europa en dècades de pau, i han treballat com un per fer que el món sigui més segur, un lloc millor. Quin llegat notable és aquest. I quin llegat notable deixarem també quan, junts, ens trobem amb els desafiaments d'aquest jove segle", conclou l'article d'Obama.