Aquest divendres els ministres d'Energia dels països membres de la Unió Europea es reuniran, amb caràcter extraordinari, a Praga. En aquesta trobada s'haurien de prendre decisions crucials per al futur a curt termini. I més, després que el subministrament de gas rus a Europa s'hagi aturat del tot. Potser aquest sigui el tall definitiu, o potser Putin segueixi especulant amb l'energia. De moment, el ministre d'Energia rus, Nikolai Shulginov, ha assenyalat que el subministrament es reprendrà quan l'empresa Siemenes Energy repari una turbina danyada. Des de la companyia, per contra, afirmen que no cal paralitzar el flux de gas.

Aquest afer és només un nou entrebanc en la guerra energètica que Rússia ha declarat a Europa des de fa mesos. D'aquesta forma, la Comissió Europa entrarà aquest dimecres en una nova etapa del conflicte amb la publicació de les línies mestres per fer front a la intervenció energètica. Els vint-i-set països consensuaran diverses noves pistes d'actuació a curt termini. Malgrat això, a mesura que s'ha intensificat l'enfrontament energètic, els països de la Unió Europea han omplert ràpidament les instal·lacions d'emmagatzematge de gas. Les plantes ara són plenes al 82% de la seva capacitat, segons dades de Gas Infrastructure Europe, superant l'objectiu del 80% que els funcionaris van establir per als països abans del novembre.

Pla de xoc europeu

 La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha explicat que els fonaments del pla de xoc europeu són la reducció del consum elèctric, especialment a les hores punta, mitjançant l'aprovació d'un pla europeu de reducció de la demanda; limitar els beneficis de les elèctriques per ajudar famílies i empreses; un límit al preu del gas que els estats membres compren a Rússia, encara que de moment el que hi ha és un tall total del subministrament i, finalment, ajudes als consumidors i als operadors energètics asfixiats per l'alça de preus i la volatilitat.

No obstant això, de tots aquests elements, la mesura restrictiva que més crida l'atenció, segons els tècnics de la Comissió, és l'opció de limitar i posar un topall al preu del gas rus que la Unió Europea compra a Putin. Accionar aquesta palanca reduiria els ingressos de Moscou i la capacitat de finançar la maquinària de guerra, tal com s'ha proposat fer la UE, un objectiu fins ara fallit. Entre el juny i el juliol van augmentar un 4% tot i que els fluxos van caure un 40%, alhora que reduiria la volatilitat als mercats, avisa un dels documents preparatoris del debat. Des de l'ens comunitari alerten, però, que aplicar aquesta mesura restrictiva podria implicar la decisió unilateral del país moscovita de no vendre gas als països europeus. "La Unió Europea ha d'estar mentalitzada i, sobretot, preparada per renunciar totalment al gas rus", avisen els tècnics de la CE.

Von der Leyen, amb relació a reduir els beneficis de les elèctriques ha aprofundit en el fet que suggeriran un límit als ingressos de les empreses que produeixen electricitat a baix cost, com les renovables. "Les fonts d'energia baixes en carboni -les menys contaminants- estan generant ingressos inesperats, que no reflecteixen els costos de producció. Ha arribat el moment que els consumidors es beneficiïn dels costos baixos de les fonts d'energia baixes en carboni, com les energies renovables. Per tant, proposarem reencaminar aquests beneficis inesperats per ajudar les persones i empreses vulnerables", ha comentat la presidenta de la Comissió. Però aquests límits no són només per a les renovables. Von der Leyen ha afirmat: “El mateix passa amb els guanys inesperats de les empreses de combustibles fòssils. Les companyies de petroli i gas també han obtingut guanys massius. Per tant, recomanarem una contribució solidària per a les empreses de combustibles fòssils".

Compres conjuntes de gas

Sense de deixar de banda les anteriors línies restrictives, la Comissió Europea accepta ara la possibilitat de fer compres conjuntes de gas a través de la implantació d'un ens específic per assolir aquesta finalitat. De fet, aquesta és un proposta que ja va promulgar el govern espanyol fa molts mesos, però va ser rebutjada per Europa. "La creació d'una entitat única per a la compra de gas a la UE seria molt interessant a llarg termini", afirmen ara els tècnics comunitaris en un informe.