El govern alemany no s’està de braços plegats davant la crisi energètica que té en escac el país arran de la invasió russa d’Ucraïna. L’executiu d’Olaf Scholz ha acordat aquest diumenge un nou paquet d’ajuda a la ciutadania i les empreses de més de 65.000 milions d’euros. La mesura contempla ajudes a pensionistes, estudiants i empreses, una reducció del preu de l'energia i l’establiment d’un topall d'ingressos per a les corporacions generadores d'energia. 

Concretament, els pensionistes rebran l'1 de desembre un ajut únic per al preu de l'energia de 300 euros. En el cas dels estudiants universitaris, serà de 200 euros. A més, el govern establirà un preu reduït per a un consum bàsic d'electricitat determinat. Però el preu del consum addicional per sobre d'aquest valor bàsic no estarà limitat.

Per acabar-ho de reblar, el govern alemany preveu introduir un nou abonament reduït per al transport públic regional, amb un preu que rondarà entre els 49 i els 69 euros. Segons el ministre alemany de Finances, Christian Lindner, les mesures es podrien finançar amb el pressupost actual.

Alemanya no se’n refia de Putin

El canceller alemany Scholz ha declarat aquest diumenge que “Rússia no és un proveïdor d’energia fiable”. En aquesta línia, ha remarcat que “la Rússia de Putin no compleix amb el contracte” de subministrament des de fa temps. "El detonant d'aquesta situació tan difícil és la invasió de Rússia a Ucraïna", ha comentat.

Tanmateix, ha assegurat que Alemanya podrà superar l’hivern. "Es tracta de conduir el nostre país amb seguretat a través d'aquesta crisi", ha explicat Scholz. El primer canceller també ha afegit que en vista de la creixent preocupació dels alemanys per la pujada del preu de la llum, s'estan prenent "seriosament" la situació.

El govern alemany garanteix el subministrament de gas

A pesar del fet que el gasoducte Nord Stream I ha aturat l'abastiment de gas, des de l'Executiu alemany asseguren que el país té garantit el subministrament de gas. Actualment, les reserves de gas a Alemanya ronden el 85% de la capacitat total. El govern alemany havia fixat per decret que almenys s'havia d'assolir aquest percentatge abans de l'1 d'octubre. Així doncs, han complert la fita amb un mes d'antelació. No obstant això, val a dir que els nivells de gas poden tornar a baixar. 

Nou paquet d’ajuda a Ucraïna

D'altra banda, la ministra de Desenvolupament d'Alemanya, Svenja Schulze, ha anunciat aquest diumenge un nou paquet d'ajuda humanitària a Ucraïna de 200 milions d'euros. El paquet d'ajuda econòmica té l'objectiu d'ajudar els desplaçats interns en el marc de la invasió russa d'Ucraïna.

"El gruix de la nostra nova ajuda, 200 milions d'euros, es destinarà a un programa del Govern ucraïnès de suport als desplaçats interns", ha declarat Schulze, afegint que aquesta quantitat servirà "per garantir que les persones desplaçades a Ucraïna puguin seguir satisfent les necessitats més bàsiques".