Fa 89 dies, quan el president rus, Vladímir Putin, va començar la guerra, segur que s'imaginava un context diferent del que finalment s'està veient a Ucraïna. Molt probablement, segons han anat dient experts, el Kremlin pensava que amb pocs dies aconseguiria arribar a la capital. El que segurament no s'imaginava és que, tal com descriu un article que publica el diari britànic The Guardian, una jove es pogués fer una selfie amb un vehicle calcinat de transport rus o un home fent-se una fotografia amb un avió destrossat. Tot això és possible perquè diferents museus de la capital ucraïnesa han instal·lat exposicions temporals amb material rus. D'aquesta manera, es pot observar que la situació al país, no és una situació normal. 

El museu d'història militar d'Ucraïna ha obert una exposició al carrer de material rus capturat. Dins del museu hi ha una exposició temporal de records, trofeus i evidència de l'ocupació russa de les ciutats i pobles al voltant de Kíiv. "Molts soldats havien estat aquí en excursions, per això sabien on portar les coses que havien trobat", destaca Oleksandr Shemeliak, treballador del museu. "Rebem constantment articles per a exposar", comenta al mateix diari. Aquest, però, no és l'únic museu que s'ha dedicat a fer exposicions temporals. El museu de la Segona Guerra Mundial, té una exposició encara més gran, que s'anomena Ucraïna crucificada. S'hi poden veure objectes russos que relaten l'ocupació del país. 

Cal recordar, en aquest sentit, que l'exèrcit rus va començar a baixar cap a Kíiv des del nord i des de l'oest els primers dies de la guerra. Durant un mes va ocupar territoris del costat de la capital, després d'una retirada a l'abril. Aquesta ocupació va deixar massacres com la de Butxa o la de Borodianka. "Tres dies després de l'alliberament, personal del museu va marxar en expedició per recol·lectar artefactes, acompanyat per l'exèrcit ucraïnès", explicava també al diari britànic Dmitro Hainetdinov, des del departament d'educació del museu. 

Algunes exposicions són ben curioses. Com, per exemple, 100 parells de botes de soldats de l'exèrcit rus, de diferents números, posats dins d'una estrella roja. També la cúpula d'una església que penja a l'aire, entre altres artefactes recuperats d'altres esglésies destruïdes en combat. També, tal com descriu el mateix article, hi ha passaports, targetes de crèdit, mapes i propietats personals dels soldats russos. Al soterrani, el personal del museu ha recreat un refugi fet servir pels veïns de la localitat d'Hostomel, on s'hi van refugiar més d'un mes. 

D'aquesta manera, els museus creuen que és important preservar els artefactes, no només per als ucraïnesos d'ara, sinó també per als que no han experimentat l'ocupació que puguin veure i sentir què ha passat al país per si mateixos. "Moltes persones van marxar a llocs més segurs i ara estan tornant, no han hagut d'experimentar tot això de primera mà", explicava Hainetdinov al mateix diari.

També hi ha, segons recull el The Guardian, una pantalla on es veuen imatges de polítics russos, presentadors de televisió i gent del carrer que fa declaracions despectives sobre els ucraïnesos.

 

Imatge principal: un tramvia destrossat de Mariúpol. Segons el cap de l'autoproclamada República Popular de Donetsk, Denis Pushilin, el 60% de les cases de Mariúpol van ser destruïdes, el 20% de les quals no es poden reconstruir / Efe