Els neozelandesos han votat a favor d'aprovar l'eutanàsia voluntària, però han rebutjat la legalització de la marihuana recreativa, en sengles referèndums realitzats el 17 d'octubre, segons els resultats preliminars donats a conèixer aquest divendres per la Comissió Electoral.

Un 65,2 per cent dels neozelandesos va votar a favor de l'eutanàsia voluntària, mentre que una majoria del 53,1 per cent va rebutjar la proposta de legalització i control de la marihuana recreativa.

Després de l'anunci de la Comissió Electoral, el ministre neozelandès de Justícia, Andrew Little, va dir en un comunicat que la Llei de l'Elecció per Acabar la Vida entrarà en vigor el 6 de novembre de 2021, un any després de conèixer-se els resultats oficials, per la qual cosa fins aleshores serà il·legal.

Recompte de vots

El ministre també va dir als mitjans que és "molt improbable" que els resultats preliminars de la votació sobre la legalització de la marihuana recreativa canviïn durant el recompte dels vots especials, és a dir aquells que es van emetre des de l'estranger o fora de la circumscripció electoral.

"La probabilitat és tan baixa que és virtualment improbable", va dir el ministre en una roda de premsa emesa per Radio New Zealand.

Per donar-li la volta al resultat provisional respecte a la legalització, avalada per un 46,1 % dels votants, es necessitarien que un 70 per cent dels vots especials es pronunciïn en favor de la proposta, segons les declaracions del ministre recollides per Radio New Zealand.

D'altra banda, un 33,8 per cent dels neozelandesos es van oposar a l'eutanàsia voluntària, d'acord amb els resultats, que apunten que un per cent dels vots es van declarar invàlids.

Resultats oficials el 6 de novembre

La Comissió Electoral donarà els resultats oficials finals el 6 de novembre quan acabi de comptar els vots especials que es van emetre en aquests dos referèndums i els comicis generals, que li van donar la victòria al governant Partit Laborista de la primera ministra, Jacinda Ardern.

Els resultats es basen en l'escrutini de més de 2,4 milions de vots, mentre que els vots especials, que sumen uns 418.000, representen al voltant d'un 17 per cent dels vots emesos per a aquests comicis i referèndums.