Nova York és des d'ahir la primera gran ciutat en limitar les llicències de companyies com Uber o Lyft en el negoci dels taxis. L'ajuntament novaiorquès, que dirigeix Bill de Blasio, ha aprovat avui un projecte de llei per limitar durant un any l'emissió de noves llicències dels vehicles amb conductor (VTC).

La mesura, amb exempció per als vehicles que siguin accessibles en cadira de rodes, va tirar endavant després d'una votació del Consell Local i forma part d'un paquet regulatori que inclou l'establiment d'un salari mínim per als conductors d'aquests vehicles VTC. El paquet de mesures preveu també crear un nou marc regulatori amb llicències per a les empreses de VTC que realitzen un gran volum de serveis (10.000 diaris) a la ciutat.

"La nostra ciutat s'enfronta directament a una crisi que està portant als novaiorquesos treballadors a la pobresa i els nostres carrers a un estancament. El creixement sense control de les companyies de vehicles de lloguer exigia una actuació, i ara ja està aquí", va subratllar l'alcalde en un comunicat.

Aquesta és la primera iniciativa d'aquest tipus als EUA, que es produeix a la ciutat més poblada i de més importància per a Uber, una de les firmes que han contribuït a la congestió del tràfic i a l'empitjorament de les condicions laborals dels taxistes, segons denuncien el sector i els regidors impulsors de la legislació. Mentrestant, ciutats com Barcelona, Madrid, Londres o Buenos Aires, continuen debatent i gestionant els conflictes generats per les llicències VTC.