L'Ajuntament de Nova York ha demanat aquest dimarts als tribunals que se suspengui temporalment la norma que els obliga a acollir i donar allotjament a tota persona sense sostre, una política que ha atret 70.000 persones immigrants en els darrers deu mesos després de la fi de les devolucions en calent i que, segons les autoritats locals, ha portat "al límit" els recursos dels quals disposa la ciutat. L'alcalde de Nova YorkEric Adams, del Partit Demòcrata i exoficial de policia, ha emès un comunicat en el qual assegura que "de cap monera s'està cercant acabar amb el dret al recer". 

El departament legal de la megalòpoli estatunidenca ha enviat una carta al Tribunal Suprem de Manhattan per demanar que es modifiqui la llei, vigent des de 1984, de forma temporal, però sense especificar per quant temps seria. Segons les autoritats públiques de Nova York, el flux de rebuda d'immigrants ha augmentat considerablement i els albergs públics estan "saturats" i la ciutat està pagant milers de dòlars diaris a uns 150 hotels que han hagut de llogar per ubicar les famílies. 

Nova York demana implicació a Biden

Segons l'alcalde, la ciutat ha gastat de moment 1.000 milions de dòlars per donar servis, allotjament, alimentació, serveis mèdics mínims i places escolars pels menors arribats amb les famílies. Adams ha demanat ajuda econòmica al Govern federal i que s'agilitzi el permís de treball pels immigrants, i ha assenyalat que l'adreçament als tribunals cerca implicar al govern de Joe Biden i a altres ciutats: "necessitem que els nostres socis del govern federal sàpiguen la veritat i posin de la seva part". 

"Ja que no poden donar atenció a un nombre il·limitat de persones i ja estem sobrecarregats, el millor per tots, inclús per aquells que volen venir als EUA i creuen la frontera, és ser sincer quant al que la ciutat no pot brindar", ha afirmat l'alcalde demòcrata, que ha assegurat que "ser deshonest només portarà al col·lapse del sistema". Eric Adams assegura que ara mateix tenen "més sol·licitants d'asil migrants que novaiorquesos sense sostre". 

Flux migratori des de Texas

Bona part dels nouvinguts a Nova York ho han fet en viatges organitzats pel governador republicà de Texas, Greg Abbot, que ha llogat autobusos per portar immigrants des de la frontera amb Mèxic sota el precepte que les "ciutats progressistes" del nord del país, com Nova York, Chicago o Washington, tindrien les portes obertes. A mitjans de maig va acabar la vigència del polèmic Títol 42, la normativa especial per fer front a la covid de Donald Trump, que permetia les devolucions en calent, i milers de migrants es van concentrar a les portes del Paso (Texas) per travessar la frontera i arribar als EUA. 

Entitats socials, crítiques

L'organització Make The Road New York, que dona serveis a immigrants, ha qualificat la situació de "més que frustrant", i el codirector de l'entitat, José López, ha afirmat que la petició a la justícia "és una forma de garantir que més persones acabin dormint als carrers i no d'abordar la manca d'habitatge i satisfer les necessitats dels sol·licitants d'asil".