El president dels Estats Units, Joe Biden, ha instat al Congrés a fer un projecte de llei per prohibir els fusells d'assalt i els carregadors d'alta capacitat després del nou tiroteig massiu que hi ha hagut aquest diumenge a la ciutat d'Allen, a Texas, en el qual han mort vuit persones. Biden ha expressat les seves condolences per les víctimes, entre les quals es trobaven nens, i ha afirmat que fa falta "més acció i més ràpid per salvar vides". Ho ha fet aquesta tarda en un missatge a les xarxes socials en el qual també ha assegurat que si la cambra baixa estatunidenca li fa arribar el projecte de llei, el signarà "immediatament" per "mantenir els carrers segurs". 

"Jill [Biden] i jo resem per les famílies de les víctimes i pels ferits greus. Estem agraïts als primers que van respondre amb rapidesa i valentia", ha expressat el president americà. Segons Biden, "tal atac és massa xocant per semblar tan familiar", i ha afirmat la necessitat "d'actuar i fer-ho ràpid" per "salvar vides". A més de la prohibició dels fusells d'assalt, el president ha proposat "promulgar verificacions d'antecedents universals" per comprar armes, exigir "emmagatzematges segurs" i "posar fi a la immunitat dels fabricants d'armes". 

Vuit morts en un tiroteig a un centre comercial de Texas

Aquest dissabte a dos quarts de quatre de la tarda, un individu ha obert foc en un centre comercial de la localitat d'Allen, a uns 40 kilòmetres al nord de Dalles (Texas), i ha matat vuit persones, entre les quals hi havia nens. Sis han mort en l'acte i els altres dos a l'hospital. També han resultat ferides altres set persones, algunes de les quals es troben ingressats en estat crític. El pistoler ha estat abatut per la policia al mateix centre comercial, Allen Premium Outlets. Segons ha explicat el cap de la Policia Local d'Allen, Brian Harvey, l'autor del tiroteig ha estat neutralitzat poc després de començar a disparar, quan un agent que estava en una zona propera ha acudit al centre comercial en sentir els trets. El pistoler, la identitat del qual no ha estat revelada encara, anava vestit de negre i portava equipament militar. Segons ha confirmat el president Biden en el seu comunicat a xarxes, l'autor de la massacre portava un fusell d'assalt AR-15. 

Oposició republicana i del lobby de les armes

Tot i les propostes de Biden, difícilment es podran portar a terme per l'oposició majoritària a la regulació de les armes per part del partit Republicà, que té majoria al Congrés. El governador de Texas, el republicà Greg Abbott, ha qualificat el tiroteig com a "tragèdia indescriptible", però lluny de mostrar-se a favor de regular els fusells d'assalt, ha posat l'enfocament sobre "abordar el problema de la salut mental", un argumentari que també havia esgrimit l'expresident republicà Donald Trump. L'Associació Nacional del Rifle (NRA), el principal lobby proarmes dels Estats Units, el mateix dia del tiroteig ha publicat una imatge a xarxes socials en la qual surt un fusell d'assalt i asseguren que "cap altra organització al món fa més per promoure l'ús segur i responsable de les armes" i que cada any "entrenen a 1 milió d'americans" en l'ús de les armes.