La reunió dels líders del G7, els set països més industrialitzats del món, ha servit per mesurar el nivell de suports que rep la causa ucraïnesa. I el termòmetre ha assenyalat que l'aliat més entregat que té ara mateix el país europeu és Joe Biden. Des d'Hiroshima, al Japó, el president nord-americà ha fet dues promeses rellevants cap al seu compatriota Volodímir Zelenski: un nou paquet d'ajudes militar i l'entrenament de pilots ucraïnesos per poder portar avions de combat F-16. Ucraïna no és país membre del G7, però el seu mandatari acudirà a la trobada al Japó al llarg d'aquest dissabte.

L'anunci de les ajudes es farà en els pròxims dies, segons ha revelat EFE a partir de fonts oficials dels Estats Units. Aquesta font no ha revelat el valor del compromís, però el diari Político assegura que rondarà els 375 milions de dòlars, i inclourà algunes de les armes que ja havia enviat anteriorment Biden a Zelenski en el passat, com ara projectils d'artilleria, vehicles blindats i armes antitancs. Fins ara, els Estats Units ja han enviat més de 37.000 milions de dòlars en ajuda militar des que Rússia va iniciar la seva invasió el febrer de 2022.

Gir rellevant en el compromís amb els F-16

L'anunci més rellevant ha estat el compromís de Joe Biden relatiu als F-16. El president va informar aquest divendres a la resta de líders mundials que el seu país donaria suport a un esforç conjunt per entrenar pilots ucraïnesos en el maneig d'avions de quarta generació, inclosos aquest model d'avions de combat. L'entrenament, que començarà en les pròximes setmanes i s'allargarà diversos mesos, es produirà fora d'Ucraïna i a diferents indrets d'Europa. Els socis també s'han obert a enviar aquests avions al país en guerra, si bé encara no s'ha pres cap decisió. Volodímir Zelenski no ha trigat a reaccionar a aquest anunci, amb una alegria evident davant la "decisió històrica". "Això millorarà molt el nostre exèrcit al cel. Espero parlar de l'aplicació pràctica d'aquesta decisió a la cimera del G7", va afirmar en una piulada.

La decisió de Biden també és un important gir en l'actitud occidental envers el suport aeri a Ucraïna. Zelenski ha reclamat llargament als seus aliats que li facilitin ajuda militar en el camp aeri, però fins ara sense gaire sort. De fet, fa cinc mesos el president nord-americà va replicar amb un "no" rotund davant la Casa Blanca quan la premsa li va preguntar si facilitaria els avions de combat F-16 a Ucraïna. Un "no" de Biden, breu i sense explicacions, que ara comença a mutar-se amb el compromís d'entrenar pilots ucraïnesos i la possibilitat d'enviar-hi els aparells reclamats. Fins ara la reticència dels nord-americans s'explica per la voluntat d'evitar un conflicte obert amb Rússia. Ho va explicar l'assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca, Jake Sulivan, des d'Hiroshima: "El principi fonamental que segueix Biden és que hem de fer tot el possible per donar suport a Ucraïna des de la defensa de la seva sobirania i integritat territorial. Però també hem de procedir d'una manera que eviti l'esclat de la Tercera Guerra Mundial".

D'altra banda, els representants del G7 també han acordat noves sancions econòmiques contra Rússia, particularment sobre les exportacions d'"equips industrials, instruments i altres tecnologies que Rússia utilitza per reconstruir la seva maquinària de guerra". El paquet inclou, a més, mesures contra entitats acusades de portar material al front en benefici de Moscou. La notícia significa una nova victòria per a Zelenski, que revalida el suport dels seus socis més importants. Per deixar-ho clar, els caps d'Estat de les set nacions més industrialitzades han reafirmat el seu compromís de "fer front comú a la guerra d'agressió il·legal, injustificada i no provocada de Rússia contra Ucraïna".

Zelenski passa per l'Aràbia Saudita

Abans de dirigir-se al Japó per trobar-se amb els líders del G7, Zelenski ha passat per l'Aràbia Saudita, on aquest divendres ha començat la cimera anual de caps d'Estat de la Lliga Àrab. La visita ha volgut servir per millorar "els llaços d'Ucraïna amb el món àrab". "Començant la meva primera visita al Regne d'Aràbia Saudita per millorar les relacions bilaterals i els llaços d'Ucraïna amb el món àrab", va indicar el mandatari ucraïnès en un missatge a Twitter. Posteriorment, Zelenski va demanar "independència" en les postures sobre la invasió russa d'Ucraïna dels països àrabs, lamentant que alguns membres de la Lliga hagin fet "els ulls grossos" davant les "annexions il·legals" de Rússia.