Nova York s'està enfonsant a causa del pes dels seus gegantins gratacels. I és que, segons un nou estudi publicat a la revista Earth's future, la ciutat s'enfonsa, de mitjana, entre 1 i 2 mil·límetres per any. Segons la comunitat científica, això provoca que s'acceleri la pujada progressiva del nivell del mar causada pel canvi climàtic. Sens dubte, aquest fenomen suposa una amenaça pels novaiorquesos. De fet, aquest nou estudi revela que, en determinats punts de la ciutat, l'enfonsament és, de mitjana, de fins a 4 mil·límetres anuals.

Un altre fet que crida l'atenció és que l'aigua que envolta la ciutat ja ha pujat més de 20 centímetres des de la dècada de 1950. Per si no fos prou, els científics creuen que, davant de grans tempestes, les inundacions poden ser fins a quatre vegades més freqüents i els huracans també poden ser més habituals. "Una població profundament concentrada de més de 8 milions de persones s'enfronta a creixents perills d'inundació", s'afirma en aquest nou informe.

Diversos mitjans de comunicació nord-americans, com per exemple el The New York Post, expliquen que, segons els geòlegs, la velocitat de pujada del nivell del mar a Nova York dobla la mitjana mundial. I és que el pes dels gratacels se suma al desglaç de les principals glaceres i a l'expansió de l'aigua del mar per l'escalfament global. Concretament, la ciutat té més de 6.000 gratacels. Sobre aquest punt, escau esmentar que els científics del Servei Geològic dels Estats Units i la Universitat de Rhode Island han calculat que el pes acumulat de tots els edificis equival a uns 764.000.000.000 de quilos. Tots aquests edificis monstruosos pressionen el sòl. Un sòl que, en algunes zones, és d'argila i terra, cosa que facilita encara més que s'enfonsi. 

Nova York no és l'única ciutat amenaçada pel nivell del mar

Nova York no és l'única ciutat que pot patir els devastadors efectes de la pujada del nivell del mar. Tal com apunten els autors del treball d'investigació, aquest risc es pot estendre a altres ciutats costaneres dels Estats Units. "La combinació de l'enfonsament tectònic i antropogènic, la pujada del nivell del mar i l'augment d'intensitat dels huracans són un problema cada cop més gran a les zones de costa", expliquen.

Finalment, Tom Parsons, geofísic i director de la investigació, assegura que "no es tracta d'estendre el pànic de manera immediata, però s'ha de conèixer aquest procés continu que augmenta els riscos d'inundació". "Com més tou és el sòl, més el comprimeixen els edificis. S'ha de tenir en compte cada vegada que se'n construeixi un de nou", conclou.