Després que els Estats Units evacuessin tot el seu personal a l'Afganistan, els talibans van aconseguir prendre el control del país en només deu dies. Això va ser a l'agost. Ara per ara, el grup ultraconservador encara no ha fet públic qui formarà part del nou Executiu.

Tal com ha anunciat avui el portaveu dels talibans avui en una roda de premsa des de Kabul, l'Afganistan comptarà, mentrestant, amb un gabinet "temporal" fins que es constitueixi el definitiu. La data en la qual es farà públic encara no està fixada. 

El govern provisional

Durant la roda de premsa que ha tingut lloc avui, el portaveu talibà, Zabihullah Mujahid, ha donat els noms del gabinet provisional de l'Afganistan que lideraran el país segons una lectura molt estricta de la llei xaria.

D'una banda, el líder polític dels talibans, el mul·là Mohammad Hasan Akhund, serà el primer ministre del nou règim. El seu número dos serà Abdul Ghani Baradar, un dels fundadors dels talibans, sota el càrrec de viceprimer ministre.

D'altra banda, Sarajuddin Haqqani, principal exponent dels Haqqani, una de les faccions més sanguinàries i buscades dels talibans, ocuparà el càrrec de ministre d'Interior. El mul·là Mohammad Yaqub, fill del fundador dels talibans, serà el titular de Defensa

Per últim, Amir Khan Muttaqi ha estat nomenat ministre d'Exteriors, i comptarà amb l'ajuda d'Abas Stanikzai, el seu viceministre. 

Incògnita

Fins ara no hi ha hagut cap sorpresa en els nomenaments, ja que els nous dirigents eren coneguts membres del grup terrorista i no inclouen cap dona, malgrat les reclames fetes en diverses manifestacions, tal com ja s'esperava. 

Segons ha explicat el portaveu, aquest gabinet és només "temporal", ja que encara s'està estudiant la formació d'un govern més "ampli" i "inclusiu" que comptarà amb "professionals i experts" als ministeris. D'acord amb la campanya de rentada d'imatge dels talibans, el portaveu també ha assegurat que el nou govern definitiu no comptarà amb nomenaments "polítics", és a dir, no prometrà càrrecs a líders ètnics claus per consolidar la seva lleialtat.  

La darrera incògnita que queda per resoldre és el parador de Mohammad Hasan Akhund, líder religiós dels talibans i màxim responsable de l'organització. Fins fa uns dies, s'especulava que podria estar mort, però ara s'espera que es trobi amagat a Kandahar, al sud de l'Afganistan, segons va informar un portaveu talibà a Efe. 

 

Foto principal: el portaveu dels talibans, Zabihullah Mujahid, durant la roda de premsa / Efe