Les tensions entre el Regne Unit i França no fan més que créixer. El rotatiu francès Le Canard Enchaîné ha revelat les paraules que va hauria dedicat el president Emmanuel Macron al primer ministre britànic, Boris Johnson, en petit comitè. Segons ha revelat el diari, després d'una trucada entre els dos líders per tractar la tragèdia viscuda recentment al Canal de la Mànega en la qual 27 persones que intentaven migrar al Regne Unit van morir ofegades, Macron va titllar Johnson de "pallasso" al capdavant d'un "circ". Fins ara, els enfrontaments arran del Brexit i les llicències de pesca ja havien obstaculitzat les relacions entre els dos líders. L'esclat de la recent crisi de migrants a l'estret entre els dos països sembla ser la gota que fa vessar el got.

"El circ de Johnson"

"C'est très triste de voir un grand pays, avec lequel on pourrait faire énormément de choses, conduit par un clown". Aquesta va ser la reflexió que Macron va fer al seu cercle de ministres en acabar la trucada amb el seu homòleg britànic el passat 27 de novembre. En català: "És ben trist veure un gran país, amb el qual podríem fer moltes coses, liderat per un pallasso". La frustració que segons Le Canard va conduir el líder francés a pronunciar aquestes paraules va venir després de saber que durant la trucada amb Johnson per parlar sobre la crisi migratòria, aquest va fer públic a través del seu compte de Twitter la carta que va enviar a Macron arran de la tragèdia, en la qual va exigir que França retingui les persones que intenten migrar cap al territori britànic.

Un cop els membres propers a Macron el van informar que Johnson estava piulant en paral·lel a la seva conversa telefònica, el president francès no va poder evitar confessar davant els consellers el que realment pensa del seu homòleg britànic: "L'origen del circ de Johnson és, de fet, el Brexit". Segons el rotatiu francès, Macron creu que un cop el primer ministre s'ha adonat que la sortida de la UE "és catastròfica pels britànics", "es fa la víctima". En privat, Johnson es mostrava partidari de negociar amb França. De cara l'"opinió pública", però, "cada dia el mateix circ", va lamentar Macron en petit comitè. 

La carta

L'afer al qual es refereix Macron es remunta a la setmana passada, quan arran de la carta de Johnson al president francès, en la qual exigia que França augmentés la vigilància a les seves fronteres i retornés els migrants, França va retirar la invitació al Regne Unit per participar en una reunió sobre migració a Calais. L'entorn del ministre de l'Interior gal, Gérald Darmanin, va considerar que la carta a Macronva ser un acte "inadmissible" i "contrari a les discussions entre homòlegs", més quan va ser difosa en les xarxes socials. Aquest sentiment va ser replicat per Macron, tal com revela la filtració del Canard d'aquest dimecres.

 

Foto principal: el primer ministre britànic, Boris Johnson, i el president francès, Emmanuel Macron / Efe