Tot en contra per Boris Johnson. El polèmic primer ministre del Regne Unit es troba immers en una important crisi de reputació arran d'una festa nadalenca el 2020 a Downing Street després que ell hagués prohibit a la població que es trobés amb els seus amics i familiars per la covid. Ara, després de la dimissió de la seva assessora de comunicació, Allegra Stratton, que se'n reia dels britànics en un vídeo que ha transcendit, semblava que les aigües s'havien calmat, però ha estat una falsa alarma. En les últimes hores, Johnson ha hagut de fer front a la rebel·lió de l'ala dura del partit conservador que s'oposa radicalment a l'aplicació del passaport covid per accedir a determinats espais. 

Concretament, Johnson ha imposat el certificat per entrar a discoteques i esdeveniments multitudinaris, quelcom que no ha agradat gens a fins a 86 diputats tories que han votat en contra de la proposta del seu propi govern. Finalment, aquesta mesura ha tirat endavant gràcies al suport del partit laborista. La Cambra dels Comuns ha donat llum verda a aquesta restricció amb 369 vots a favor i 126 en contra. 

"Pànic i emergència"

Un dels fets que també ha generat controvèrsia és l'obligació que el personal sanitari estigui vacunat contra la covid a partir de l'any vinent, amb el rebuig de 61 conservadors, i el retorn de les mascaretes obligatòries en espais interiors, amb el qual fins a 38 tories estaven en contra. El ministre de Sanitat britànic, Sajid Jaivid, ha defensat les mesures, assegurant que són necessaris per evitar la saturació dels hospitals davant la ràpida expansió de la variant òmicron. En canvi, el diputat conservador Mark Harper, ha criticat els seus companys de partit per haver creat  "pànic i emergència". 

Des de les autoritats sanitàries s'ha generat certa confusió sobre la quantitat de contagis diaris reals al Regne Unit. En l'últim dia, l'oficial era de 59.610 positius, però les autoritats sanitàries, entre elles el propi ministre, havien suggerit que la quantitat real es podria multiplicar per 4 i arribar als 200.000. Amb tot, un portaveu de Sanitat va aclarir que 200.000 positius dels quals parlava Jaivid, en lloc de contagis diaris, són els casos d'òmicron que hi ha al país. En aquest cas, la xifra de casos confirmats per la nova variant és de 4.713. 

Abans de les votacions que van tenir lloc ahir a la tarda, el primer ministre es va reunir amb els diputats conservadors per intentar evitar aquesta rebel·lió, tanmateix aquesta trobada va poder tenir l'efecte contrari: la oposició dins el mateix partit de govern va ser major de la que s'havia previst. Així, el rebuig d'una part dels tories a les noves mesures sanitàries , que Johnson havia intentat evitar per tornar el país a la normalitat, han agreujat el creixent malestar dins les seves files per la gestió del premier. 

Pèrdua de confiança 

I és que Johnson ha perdut la confiança de bona part de l'electorat. La polèmica generada per la celebració d'una festa a Downing Street quan els britànics vivien entre estrictes mesures per evitar contagis han passat factura al primer ministre. Ara es troba nou punts per darrere dels laboristes a les enquestes. 

Tot plegat, ha fet reviure el vell fantasma d'una possible moció de confiança contra ell com a cap del partit conservador. Aquesta podria tenir lloc si, com a mínim, 54 dels seus diputats ho demanen per escrit. Això és un 15% dels  seus 361 parlamentaris. Cal recordar que fins a 86 diputats han votat en contra de les noves mesures, xifra que supera amb escreix els necessaris per a aquesta moció.