El 24 de febrer, aquest divendres, farà un any que el president rus, Vladímir Putin, va començar la invasió a Ucraïna. En aquest any hi ha hagut molts intents per anticipar-se a les polítiques del líder rus, malgrat que és de naturalesa imprescindible. Stephen Norris és el director  del Centre Havighurst d'Estudis Russos i Postsoviètics de la Universitat de Miami i explica que Rússia no pot ni tan sols seure a negociar sobre els territoris que ha reclamat i que s'ha annexionat. I destaca també que és possible que la guerra continuï amb un Putin centrat a destrossar la infraestructura ucraïnesa, bombardejant objectius civils i carregant-se ciutats. Precisament, destaca que "és gairebé com si la guerra s'hagués convertit en una cosa així com 'si no la puc tenir (Ucraïna), ho arruïnaré tot'".

Què ens diuen les paraules de Vladímir Putin?
El discurs que Putin va pronunciarel 2 de febrer a Volgograd, quan el president rus va commemorar el 80è aniversari de la victòria a Stalingrad, va deixar algunes pinzellades. Tot i que les seves paraules eren sobre la Segona Guerra Mundial, el discurs es llegeix com un manual per entendre com Putin està emmarcant la guerra contra Ucraïna. Igual que els discursos anteriors, aprofita el pou de memòries històriques per justificar els seus actes agressius, suggerint que el que està passant a principis del 2023 no és diferent del que va passar el 1943. Aquesta és una tècnica habitual de Putin com a mal historiador, una on regularment intenta recordar que res ha canviat realment durant 80 anys i que les lluites de Rússia avui són les mateixes que abans.

Aprofita el pou de memòries històriques per justificar els seus actes agressius

Com es pot interpretar el seu discurs, doncs?
En el seu discurs de Stalingrad, Putin va declarar que els nazis van intentar destruir "el nostre país" en un esforç per aconseguir "la dominació mundial" (tenint en compte que els nazis van atacar l'URSS i Putin governa Rússia, que no és la mateixa entitat). El poble soviètic va guanyar, va afirmar, perquè estava disposat a defensar la seva pàtria i tenia "la veritat estava al nostre costat". Aquests trets, va continuar, van ser absorbits pels russos contemporanis "a través de la llet de la seva mare", preparant-los per lluitar contra els nazis d'avui." Una vegada més, Putin està posant la guerra com a defensiva, aprofitant la Segona Guerra Mundial com a marc de referència. Una vegada més, afirma que la guerra és una guerra per salvar la civilització i on només el seu bàndol posseeix algun tipus de "veritat".

Per què posa aquest èmfasi en la Segona Guerra Mundial?
Durant l'última dècada, el sistema Putinista ha reconstruït un culte complet de la Segona Guerra Mundial semblant al que va existir a l'època de Leonid Bréjnev (7è cap d'Estat de l'URSS, entre el 16 juny de 1977 i el 10 novembre de 1982). Forma una part important de com el mateix Putin sembla entendre la guerra contra Ucraïna i de com espera que els seus oients l'entenguin. A Putin i als seus funcionaris els agrada denunciar el que anomenen "la falsificació de la història". Això, normalment, significa ser percebut la negativa occidental a reconèixer la victòria soviètica a la Segona Guerra Mundial, però aquí, en el seu discurs del 2 de febrer, Putin, com ja va fer l'any passat, falsifica el passat com un mitjà per participar en una guerra genocida en el present.

Putin falsifica el passat com un mitjà per participar en una guerra genocida en el present

Tenia nous elements el discurs d'aquest 21 de febrer? 
El discurs de Putin d'aquest dimarts sembla una versió repetitiva del que ha pronunciat durant l'últim any. Es dedica a denunciant el colonialisme i el bel·licisme d'Occident mentre està involucrat en una guerra colonial en curs. Repeteix les seves falsificacions sobre la identitat d'Ucraïna, la seva història, el seu govern i la seva gent. Subratlla el suposat paper de l'OTAN i els Estats Units a l'hora de provocar la guerra, sense oferir proves reals, sinó aprofitant la propaganda de l'era soviètica sobre l'OTAN i les conspiracions percebudes que Occident va liderar contra l'URSS i ara Rússia. Afirma amb valentia: "Permeteu-me reiterar que ells van ser els que van iniciar aquesta guerra, mentre que nosaltres vam fer servir la força i l'estem utilitzant per aturar la guerra". Va tornar a contrastar la seva visió de la civilització russa amb la d'Occident, fent referència de nou al matrimoni entre persones del mateix sexe i a la "destrucció de la família" com a "prova" que Occident està decaient.

Quin era l'objectiu d'aquest últim discurs, en la tessitura actual?
Gran part del discurs tenia com a objectiu reforçar el sistema Putinista a casa seva, prometre suport als soldats, projectes patriòtics i criticar els “traïdors” que han abandonat Rússia o que s'oposen a la guerra. Va afirmar que les sancions no han funcionat, que l'economia russa està bé, i després va anunciar plans d'infraestructures ambiciosos. Putin també va rapsodiar "sobre el caràcter del nostre poble", afirmant: "sempre s'han distingit per la generositat, l'amplitud d'ànima, la misericòrdia i la compassió, i Rússia com a país reflecteix plenament aquests trets. Sabem ser amics, complim la nostra paraula, no defraudarem ningú i sempre donarem suport en una situació difícil, sense dubtar-nos ajudem els que estan en problemes”. No obstant això, les tropes russes bombardejant Ucraïna. 

I ja en fa un any...
En molts sentits, la guerra de Putin contra Ucraïna va començar oficialment el 12 de juliol de 2021 quan va publicar el seu assaig "Sobre la unitat històrica dels russos i els ucraïnesos". En ell, Putin va exposar les seves queixes històriques, oferint, en canvi, una visió que descomptava Ucraïna com a nació separada. Ha repetit aquestes afirmacions una vegada i una altra, doblant-les com a justificació del que sempre es va anomenar la naturalesa “defensiva” de la seva "operació militar especial". Els seus discursos durant l'últim any solen repetir d'alguna manera les afirmacions que va fer el juliol del 2021. Podríem veure millor aquest assaig com un model de la guerra genocida que ara supervisa. Fa un any, el 21 de febrer de 2022, Putin va pronunciar un discurs que va establir la guerra que venia. El discurs es va produir després que els funcionaris del Kremlin neguessin repetides vegades que Rússia no envairia Ucraïna. En el discurs, Putin va declarar que la situació al Donbass era greu, però va recordar als seus ciutadans que "Ucraïna és una part inalienable de la nostra pròpia història, cultura i espai espiritual". Va continuar repetint el que havia afirmat (falsament) en el seu assaig del 2021; és a dir, que Ucraïna va ser una pura invenció dels bolxevics i que els polítics de Kíiv, treballant de concert amb Occident, van obrir una bretxa entre la suposada unitat de russos i ucraïnesos. Va afirmar (de nou falsament) que un règim radical, neonazi i nacionalista havia arribat al poder a Kíiv el 2014 amb el suport de la CIA. A més, va afirmar (de nou falsament) que aquest règim amenaçava els "russos" al Donbass i que estava treballant amb l'OTAN per fer més atacs.

Què en podem esperar?
Des que Putin és al poder, li agrada utilitzar els aniversaris per fer moviments importants o significatius. Aquest, un any des del llançament de la guerra, no serà un dia feliç per al Kremlin. Sembla probable que Moscou intentarà anunciar una nova ofensiva o una nova mobilització com una manera de continuar afirmant que la guerra va bé i es pot guanyar. Però també sembla probable que Putin continuï involucrant-se en la destrucció de ciutats i infraestructures d'Ucraïna, el bombardeig d'objectius civils i el saqueig de la cultura ucraïnesa. És gairebé com si la guerra s'hagués convertit en una cosa així com "si no la puc tenir (Ucraïna), ho arruïnaré tot".

Li agrada utilitzar els aniversaris per fer moviments importants o significatius

I què passa amb els territoris annexionats?
Tot un repte. I això passa amb l'annexió de territoris a l'est d'Ucraïna i de Crimea a partir del 2014. Per llei, a través d'un canvi a la Constitució russa supervisat per Putin, Rússia no pot retirar-se ni tan sols negociar sobre els territoris que ha reclamat. Tenint en compte que Rússia ni tan sols va poder retenir Kherson, que afirmaven, l'estat Putinista sembla haver-se arraconat. Crec que aquest tema serà crucial quan la guerra entri en el seu segon any. Aquí novament la història importa: quan Caterina la Gran va crear el seu territori de la "Nova Rússia" el 1764 i va intentar colonitzar-lo per a Rússia, ho va fer liquidant el cosac de Zaporozhi. Els seus projectes colonials a la regió incloïen Crimea, que es va annexionar el 1783. La regió es considerava crucial per a la seguretat de l'imperi, però també per a una sensació de "grandesa russa". Sembla com si Putin, de nou molt malament, intentés capturar la regió sense tenir en compte que la "grandesa russa" encara vol dir conquerir territori.

 

Imatge principal: Stephen Norris / Cedida