Tres setmanes després d'arribar a Downing Street com el primer ministre més jove de la història, Rishi Sunak ultima el seu pla econòmic per intentar revertir el desastre al Regne Unit, propiciat pels seus predecessors i excompanys de govern, Boris Johnson i Liz Truss. Bona part d'aquest passarà per una pujada del 10% del salari mínim al país, un augment prou significatiu i poc habitual en els governs dels conservadors, amb la intenció d'ajudar a les classes baixes de la societat britànica. Cal tenir en compte que aquesta proposta coincideix amb la celebració del G20 a Bali, la primera gran reunió internacional en què representa el seu país, i també amb la publicació de les dades de la inflació al Regne Unit, que se situa ja al 11,4%, una xifra rècord des de fa 40 anys. Així, tot i que revertir la situació sembli complicat, Sunak vol capgirar-la i recuperar la credibilitat econòmica que el seu país s'ha deixat pel camí amb el Brexit i la baixada d'impostos massiva amb la qual Liz Truss es va cavar la seva pròpia tomba. 

Aquest dijous, Rishi Sunak i el ministre d'Economia Jeremy Hunt, a qui molts veien com a substitut de Truss, però ell va rebutjar la proposta, presenten el seu pla econòmic amb aquest objectiu, ja que saben que un pas en fals els pot costar el càrrec, tal com demostren els precedents. Segons ha avançat el diari The Times, aquest inclouria una gran pujada del salari mínim pels treballadors britànics, concretament del 10%, fet que situaria l'SMI fins a 1.100 lliures esterlines al mes, uns 1250 euros. A Espanya, aquest se situa a 1.000 euros mensuals, tot i que es podria incrementar també en els pròxims mesos. A banda d'aquesta pujada, també es contemplen altres mesures poc habituals en els governs conservadors, com ara xecs d'ajudes a les famílies més vulnerables, descartant això sí, ajudes universals. Sembla que Sunak ha après la lliçó i no vol que el seu mandat duri menys que el de Truss. Amb tot, els conservadors hauran elaborat aquest pla negant-se a reconèixer els efectes negatius del Brexit, ja que el nou premier ha estat un dels seus grans defensors. 

Una inflació de rècord i sense límits 

Tot plegat succeeix enmig d'una crisi econòmica derivada, en part, de la guerra d'Ucraïna que fa que la inflació s'hagi disparat arreu del planeta. Evidentment, el Regne Unit no se n'ha escapat, sinó al contrari: es situa a les posicions més altes dels rànquings dels països més afectats, cosa que es confirma amb les últimes dades publicades aquest dimecres. Concretament, aquesta se situa al 11,1% al mes d'octubre, un punt més que al setembre. Aquest és l'increment més elevat dels preus des del 1981, fa més de quaranta anys, tal com ha informat l'Oficina Nacional d'Estadística del Regne Unit. Aquest organisme ha detallat que es tracta de la taxa d'inflació interanual més alta registrada en un mes de la serie històrica actual, que va començar el mes de gener de 1997, ara fa 25 anys, tot i que els models d'estimacions suggereixen que només hi va haver una inflació més alta l'octubre de 1981, quan aquesta era del 11,2%. El desembre es podrà comprovar si també es trenca aquest rècord.