Amb el 33,07% del vot escrutat a nou hores de la clausura dels col·legis electorals a Israel, en el que està sent un lent recompte, continua la tendència de les enquestes a peu d'urna: sense guanyador clar ni majoria de blocs parlamentaris.

El dretà Likud de Benjamín Netanayahu avantatja en poc més d'un punt i mig a la coalició centrista-dretana de Blau i Blanc de Beni Ganzt, les dues llistes més votades, que superen el 28% i el 26%, respectivament, de les paperetes i allunyades amb diferència de la resta de formacions.

Li segueixen amb al voltant de més del 8% els dos partits ultraortodoxos, Shas i Judaisme Unit de la Torà; i no molt lluny quedaria l'ultradretà laic, Israel Nostre Llar, d'Avigdor Lieberman, a qui tots assenyalen com la pròxima clau de Govern.

Aquest va repetir ahir a la nit que per a ell l'"única opció" serà un Govern d'Unitat nacional entre el Likud i Blau i Blanc, proposta a la qual dona suport l'ExCap d'estat Major Ganzt.

Tanmateix, Netanyahu no va fer referència a Gantz en la seva intervenció de matinada, però va deixar clar que "no hi pot haver un govern que depengui dels àrabs", representats per la Llista Unida, a qui els sondejos a peu d'urna li donen més de deu diputats, com a tercera força parlamentària.

"Molt aviat, el meu bon amic el president (Donald) Trump presentarà el seu pla (de pau), i aquest dissenyarà el futur d'Israel per moltes generacions" i per això "Israel necessita un govern estable i fort, un govern sionista i compromès amb Israel com l'estat nacional del poble jueu," va assenyalar el primer ministre en funcions.

Aquestes dades, amb un terç del vot escrutat, donen un vot a la Llista Unida de l'1,65%, però aquesta xifra no és significativa i canviarà segons avanç l'escrutini, que es va comptabilitzant per regions i probablement encara no inclogui les zones on resideixen les comunitats àrab israelianes. Les enquestes a peu d'urna donaven a aquesta coalició entre 12 i 15 diputats.

L'aliança de partits d'ultradreta, Yamina, seguiria la llista de Lieberman, i com a formacions menys votades quedarien les de centre esquerra: el Laborisme-Gesher i la Unió Democràtica.

Més de 6,3 milions d'israelians estaven cridats a votar aquest dimarts en les segones eleccions al país en menys de sis mesos i que va assolir un 1,5% més de participació que en les d'abril, amb un 69,4%.

A falta dels resultats definitius, els analistes assenyalen un bloqueig polític si es confirmen els sondejos de peu d'urna i veuen com a única possibilitat un govern d'unitat a Israel.