Benjamín Netanyahu, primer ministre israelià en funcions, ha fracassat en el seu intent de formar Govern abans de la fi del termini legal, però ha aconseguit evitar que pugui fer-ho cap altre partit en aconseguir la dissolució del Parlament i la convocatòria de noves eleccions per al proper 17 de setembre.

A 50 dies dels últims comicis generals a Israel, la Knéset (Parlament), ha aprovat aquesta passada mitjanit dissoldre's, evitant així que el president Reuvén Rivlin assigni a un altre parlamentari la formació d'un nou Executiu.

"He fet tot el que he pogut per impedir aquestes eleccions innecessàries", ha afirmat Netanyahu després de la votació, amb 74 vots a favor i 45 en contra dels 120 de la Cambra (amb un d'absent).

La mateixa disputa que havia desencadenat l'avançament de les últimes eleccions va ser la que va impedir al Likud (partit de centredreta) d'encapçalar un nou Executiu: la llei de reclutament al servei militar obligatori per als jueus ultraortodoxos.

El partit Israel Nostre Llar, amb cinc diputats i liderat per l'exministre de Defensa Avigdor Lieberman, exigia l'aprovació de la llei sense canviar una coma de l'última reforma, exigència que els ultraortodoxos Shas i Judaisme Unit de la Torá rebutjaven de pla per la tradicional por d'aquests partits que les seves comunitats se secularitzin si prenen contacte amb d'altres a l'Exèrcit. Els tres partits eren membres necessaris per a la coalició que Netanyahu va provar de muntar.

"Lieberman mai no va voler arribar a un acord, sinó que volia esfondrar el Govern", ha acusat el mandatari, que ha agregat que és novament culpa del Lieberman que el país es dirigeixi a eleccions anticipades.

"És simplement increïble, Lieberman és ara part de l'esquerra, és un esquerrà", ha criticat un enfadat Netanyahu, utilitzant la mateixa retòrica que va utilitzar durant tota la seva campanya per atacar els seus oponents, encara que en aquest cas referint-se a un polític associat no només amb la dreta sinó fins i tot amb la ultradreta israeliana.

És la primera vegada que es dóna aquesta situació des de la creació de l'Estat, que haurà d'afrontar una despesa no prevista en els pressupostos per a l'organització de la nova jornada a les urnes, que suposarà a més importants pèrdues per un nou dia no feiner a nivell nacional.