El nombre de morts a Gaza continua en augment. En aquest context, s'ha sabut que l'exèrcit d'Israel ha creat "zones de mort" a l'enclavament amb ordres de "disparar a matar" a qualsevol que entri en elles, segons ha informat el diari Haaretz. Un incident particular és el vídeo que ha difós el mitjà Al Jazeera, on quatre palestins desarmats caminant per una zona destruïda a Khan Younis són rastrejats i després assassinats en un atac de drons. 

Al principi, l'exèrcit israelià va afirmar que “un terrorista que havia disparat” un coet havia estat identificat i “un avió de la força aèria el va atacar i el va eliminar”, segons el diari israelià. Tot i això, després de les imatges que van sortir a la llum, un alt oficial militar israelià li va dir a Haaretz que "aquest va ser un incident molt greu", i va afegir que "estaven desarmats, no van posar en perill les nostres forces en l'àrea per la qual caminaven".

Un oficial d'intel·ligència també va dir al diari israelià que no estava clar si els homes estaven involucrats en el llançament del coet, dient que eren simplement les persones que estaven més a prop del lloc de llançament. Podrien simplement haver estat buscant menjar, segons l'informe.

Els informes d'Israel

Si bé l'exèrcit israelià afirma haver matat “9.000 terroristes” a Gaza, “és molt possible que palestins que mai han portat una arma en la seva vida fossin elevats pòstumament al rang de 'terroristes'”, almenys per l'exèrcit, segons Haaretz. El diari, segons sembla, va parlar amb diversos comandants de l'exèrcit permanent i de reserva que van posar en dubte l'afirmació.

“A la pràctica, un terrorista és qualsevol persona que les FDI (exèrcit israelià) hagin matat a les àrees en què operen les seves forces”, va afirmar un oficial de reserva que va servir a Gaza. Ha dit que els informes eren “sorprenents” i que "no cal ser un geni per adonar-se que no hi ha centenars o dotzenes d'homes armats corrent pels carrers de Khan Younis o Jabaliya".

"Zones de combat"

El quid de la qüestió, segons Haaretz, no és el que va fer un palestí, “sinó on va ser assassinat”, i aquí el terme “zona de combat” és clau. El diari va dir que un altre terme per a aquestes àrees és "zones d'extermini". "A cada zona de combat, els comandants defineixen aquestes zones de mort", hauria dit l'oficial. "Això significa línies vermelles clares que ningú que no sigui de les FDI no pot creuar, perquè les nostres forces a la zona no siguin afectades".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!