Pujar l'Everest s'ha convertit en una moda. A banda de la runa i l'overbooking que hi ha a la muntanya, el Nepal ha decidit que imposa un nou requisit per pujar la muntanya. Potser a conseqüència de la massificació i la inexperiència d'alguns que s'atreveixen a desafiar la muntanya, el país ha instat a demanar que els escaladors lloguin i facin servir xips de seguiment en el seu viatge. "Empreses de renom ja els feien servir, però ara són obligatoris per a tots els escaladors", ha dit a la CNN Rakesh Gurung, director adjunt del departament de turisme del Nepal. "Reduirà el temps de recerca i rescat en cas d'accident". 

En aquest sentit, un article de la cadena nord-americana constata que els escaladors pagaran entre 10 i 15 dòlars cadascun per les fitxes que es cosiran a les jaquetes. Una vegada l'escalador torni, se li traurà el xip i es guardarà per a la següent persona. Els xips de seguiment fan servir aquest sistema de posicionament global (GPS) per compartir informació amb els satèl·lits. Gurung ha destacat que els xips havien estat desenvolupats per un país europeu, però no ha especificat quin. 

El procés de pujar l'Everest

La majoria de les persones que intenten escalar la muntanya Everest de 8.849 metres ho fan a través del Nepal, pagant 11.000 dòlars (10.142 euros) cadascun només pel permís d'escalada. Sumant els preus de l'equip, el menjar, l'oxigen suplementari, els guies xerpes i més, costa més de 35.000 dòlars (32.271 euros) pujar la muntanya.

Vuit dels deu pics més alts del món es troben al Nepal, i el país obté importants ingressos per turisme gràcies al muntanyisme. Pot portar fins a dos mesos completar l'ascensió a la muntanya Everest. El clima és adequat per fer el cim durant un període molt curt, generalment a mitjan maig.

Xifra rècord el 2023

L'any passat, el Nepal va atorgar una xifra rècord de 478 permisos d'escalada. Es va confirmar que dotze escaladors van morir a la muntanya, mentre que cinc més romanen oficialment desapareguts. Els rescats al “sostre del món” són perillosos i un risc fins i tot en les millors circumstàncies.

La brossa s'acumula a l'Everest

Pujar l'Everest s'ha convertit en una opció per a molts. Per això, el Comitè de Control de la Contaminació de Sagarmatha (en sigles SPCC) va publicar les dades sobre les escombraries recollides a l'Everest a principis de juny de l'any passat. En aquest sentit, d'acord amb SPCC, s'han generat 75 tones de residus en la temporada d'escalada de primavera del 2023 al campament base de l'Everest. 21.449 kg són deixalles incinerables, 7.536 kg no incinerables, 21.507 kg són residus humans i 9.996 kg són residus de cuina. Els grups d'expedició van baixar dels campaments ubicats a la muntanya 8.954 kg d'escombraries. Això obeeix a la regla de 8 kg, que significa que cada persona que puja a la muntanya després ha de baixar 8 kg d'escombraries pel seu compte.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!