Si bé a Catalunya i arreu de l'Estat la presència de negacionistes de la covid és molt reduïda, fet que ha permès que un 70% de la població espanyola ja s'hagi vacunat contra el coronavirus, a la resta del món la situació és més complexa. A Eslovènia, un grup de negacionistes i antivacunes han atacat aquest matí la televisió pública del país, la RTVS per exigir que doni veu a les seves creences i postulats.  

Amb tot, la policia eslovena ha intervingut amb rapidesa, detenint fins a 20 manifestants, que han entrat dins l'edifici fins a l'estudi on es graven els programes informatius, tal com ha explicat alguns mitjans locals. La directora de programació de la cadena, Manica Janezic Ambrozic ha denunciat que es tracta d'un "atac inacceptable contra els mitjans de comunicació, el periodisme i la democràcia". 

A més, el director de la televisió, Andrej Grah Whatmough, ha anunciat ja noves mesures de seguretat. Segons ha explicat el director, aquest incident suposa la culminació de quatre mesos d'assetjament a personal de la cadena, així com de manifestacions davant la seu. Amb tot, però, Whatmough ha reconegut els manifestants tenen dret a protestar a l'espai públic que hi ha davant l'edifici. 

Primer ministre polèmic 

L'Associació de la Premsa d'Eslovènia (DNS per les seves sigles en eslovè) ha denunciat que aquest atac representa només "la punta de l'iceberg" d'una campanya d'odi contra els mitjans de comunicació encoratjada pel Govern dirigit pel primer ministre Janez Janša. Janša, amic d'Orban i de Trump, és un líder populista, xenòfob i negacionista del canvi climàtic. Des de principis de juliol, Eslovènia ha assumit la presidència rotatòria del Consell Europeu, tot i que el seu discurs preocupa a la Unió. 

A més, durant els seus tres mandats s'ha fixat especialment en un enemic, com ha alertat la DNS: els mitjans de comunicació, als que acusa d'esquerranosos. 

Darrere l'atac d'avui, hi ha un moviment liderat per Ladislav Troha, un exmilitar veterà de la guerra d’independència d'Eslovènia, el 1991.

Per sota de la mitjana 

Com Espanya, la Unió Europea també va complir amb un dels seus objectius, vacunar un 70% de la població adulta, com celebrava aquesta setmana la presidenta Ursula Von der Leyen. Amb tot, però, hi ha alguns països que van molt més endarrerits que d'altres, quelcom que ha fet que aquesta fita s’allargués en el temps. Bulgària és el país de la UE que va més a remolc a la campanya de vacunació i Eslovènia es troba per sota de la mitjana europea. 

Fa unes setmanes, un grup d'antivacunes de Londres també va voler portar a terme una acció similar, però tampoc va resultar exitosa. La seva intenció era atacar la seu de la BBC, la televisió pública britànica, per la cobertura que han fet de la pandèmia, amb la qual no combreguen. Però, en buscar la localització al Google Maps, aquesta aplicació no havia actualitzat la seu de la cadena i els negacionistes es van presentar a les portes d'una altra cadena de televisió.