Els Estats Units tornen als viatges espacials. Els astronautes de la NASA Robert Behnken i Douglas Hurley han amarat aquest diumenge a bord de la càpsula Dragon Endeavour SpaceX al golf de Mèxic, que ha estat remolcada fins a Pensacola (Florida) després de complir amb una històrica missió iniciada el 30 de maig.

La SpaceX va aterrar 19 hores després de desacoblar-se de l'Estació Espacial Internacional i ha conclòs amb èxit la missió Demo 2, que certifica la capacitat la companyia d'Elon Musk, per realitzar viatges espacials comercials.

 

Una dècada a terra

El viatge de Behnken i Hurley ha estat el primer des de terra nord-americana i en una nau comercial fins a l'Estació Espacial Internacional (EEI) des que el 2011 va concloure el programa de transbordador de la NASA.

Des de la tragèdia del Challenger (el transbordador que va esclatar el 28 de gener de 1986 després del seu enlairament, retransmès en directe), el programa espacial tripulat es va veure qüestionat. Dubtes que es es van veure ratificades anys després, l'1 de febrer de 2003, quan el Colúmbia es va desintegrar sobre Texas i Louisiana. El llançament en juliol de 2011 de l'Atlantis va posar fi al programa espacial dels EUA, que ha depès des d'aleshores dels Soyuz russos, que han transportat a les tripulacions de l'Estació Espacial Internacional (EEI) durant aquesta última dècada.

NASA astronautes Bob Behnken and Douglas Hurley EFEEls astronautes de la NASA Bob Behnken and Douglas Hurley. Foto: EFE

62 dies en l'EEI

Robert Behnken i Douglas Hurley van estar 62 dies a bord de l'EEI, durant els quals van donar 1.024 voltes a la Terra, van dedicar 114 hores a la investigació i van veure arribar i sortir de l'estació espacial diversos vehicles espacials. Behnken va participar en quatre caminades espacials amb un altre astronauta de la NASA, Chris Cassidy, que es trobava en l'EEI quan ells van arribar.

Si el viatge d'anada va ser històric, el de tornada també l'és ja que es tracta la primera vegada en 45 anys que la gent pugui contemplar l'amaratge d'una nau espacial. L'última vegada va ser el 21 de juliol de 1975, quan la tripulació d'una missió Apollo-Soyuz va caure a l'oceà Pacífic, a prop de Hawaii.

Deixar de dependre de la russa Soyuz

El 2014 la NASA va atorgar a Boeing i a SpaceX contractes per un total de 6.800 milions de dòlars per desenvolupar el programa comercial de transport espacial i deixar de dependre de la nau russa Soyuz que posava en òrbita als astronautes de l'agència nord-americana des que està va cancel·lar el seu programa de transbordadors el 2011.