El Consell de Seguretat de l'ONU ha traslladat a la Comissió d'Admissió la sol·licitud d'ingrés presentada per Palestina per ser reconeguda com a membre de ple dret de l'ONU. L'ambaixador palestí a l'ONU, Riyad Mansur, ha destacat la fita "històrica". "Esperem sincerament, després de dotze anys des que vam passar a ser estat observador, que el Consell de Seguretat s'elevi per implementar el consens global sobre la solució dels dos estats i admeti a l'Estat de Palestina com a membre ple", ha destacat Mansur en declaracions a la premsa des de Nova York. 

Els procediments per a l'adhesió de nous membres impliquen la creació d'una comissió especialitzada i la redacció d'un informe que es presenta posteriorment al Consell de Seguretat per ser votat.

La iniciativa ha d'aconseguir el suport de la majoria dels 15 membres del Consell de Seguretat i que cap membre permanent —els Estats Units, Rússia, la Xina, França i el Regne Unit— voti en contra. Si s'aprova serà l'Assemblea General qui haurà d'acceptar per dos terços dels 193 estats membres l'ingrés i novament la qüestió tornarà al Consell de Seguretat per acceptar-la definitivament. Tot i això, Israel ha advertit que aquest reconeixement seria un "premi al terrorisme" que reduiria les possibilitats d'una solució negociada al conflicte.

Els pròxims passos perquè Palestina sigui membre de l'ONU

El Consell de Seguretat de l'ONU espera resoldre durant el mes d'abril la petició de Palestina d'esdevenir un nou estat de ple dret de les Nacions Unides, segons ha explicat aquest dimarts a la premsa la presidenta de torn del consell, l'ambaixadora de Malta, Vanessa Frazier.

Tal com destaca Efe, el Consell de Seguretat s'ha reunit aquest dimarts al matí i, sense objeccions de cap dels seus membres, ha posat el cas en mans del Comitè d'Admissions, format per representants dels quinze membres del Consell i que es reuniran per primera vegada dilluns a la tarda. "El Comitè ha de debatre durant el mes d'abril", ha dit Frazier, sense donar un termini precís per comunicar la seva decisió, que, en cas de donar suport a la petició palestina, torna el cas al Consell i després es trasllada a l'Assemblea General.

L'ambaixadora maltesa ha aclarit que a partir d'aquest moment "qualsevol membre del Consell pot decidir presentar una resolució sobre el fet que Palestina sigui membre, que es pot votar en qualsevol moment".

Frazier ha comparegut amb l'ambaixador palestí Riyad Mansur, un fet que dona una idea de quina serà la postura de Malta sobre aquest fet. Una postura que s'unirà a la dels països africans i llatinoamericans, a més de Rússia i la Xina, per la qual cosa sembla probable que la petició palestina reuneixi nou vots favorables, però falta per veure si els Estats Units la vetaran.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!