Un jurat a Califòrnia ha condemnat aquest divendres a la multinacional de productes agroquímics Monsanto acusada de causar càncer terminal a un jardiner amb els seus herbicides.

La multinacional haurà d'indemnitzar amb una multa històrica de 289 milions de dòlars a l'home que pateix la malaltia terminal a causa de la seva exposició a un producte de la multinacional que conté el polèmic herbicida glifosat.

L'home en qüestió, Dewayne Johnson, afirma que va utilitzar l'herbicida Roundup de Monsanto de manera freqüent mentre va treballar com a jardiner per al districte escolar de San Francisco.


El jurat, del Tribunal Superior de San Francisco, va determinar el divendres que Monsanto no va advertir correctament del risc per a la salut que es corria en utilitzar aquest producte amb glifosat.

Causar càncer

El jurat també va concloure que l'omissió de les advertències necessàries va ser "un factor substancial" en la malaltia de Johnson, que té 46 anys i pateix limfoma no hodgkiniano (un càncer als limfòcits de la sang).

Els metges del demandant van assegurar a Johnson li queden mesos de vida. El glifosat és un controvertit herbicida que ha generat una gran controvèrsia a tot el món pels seus efectes perjudicials tant en la salut de les persones com a les terres ruixades amb productes que el contenen.

Agricultura Pixabay

En un comunicat de premsa, Scott Partridge, un dels vicepresidents de Monsanto, va assenyalar que apel·laran la decisió judicial.

"Mostrem la nostra empatia amb el senyor Johnson i la seva família. La decisió no canvia el fet que més de 800 estudis i revisions -i conclusions de l'Agència de Protecció Ambiental dels EUA (EPA), l'Institut Nacional de Salut dels EUA (NIH) i autoritats regulatòries a tot el món- donen suport al fet que el glifosat no causa càncer", va assegurar.

Mitjans locals han recordat avui que aquest és el primer dels centenars de casos que Monsanto ha d'afrontar als Estats Units pels efectes cancerígens del glifosat.