Més de 5.600 bombers lluiten aquest diumenge per onzè dia consecutiu contra les flames en el gegantí i mortífer incendi que crema el nord de Califòrnia, en espera que es compleixin els pronòstics que vaticinen per a aquest dimecres les primeres pluges des de fa mesos.

El batejat com "Camp Fire" ha segat la vida d'almenys 76 persones, mentre que unes altres 1.276 romanen desaparegudes a causa d'un foc que ha engolit per complet la localitat de Paradise, de 26.000 habitants, i ha destruït més de 1.200 edificis.

Els bombers, que en les últimes hores han vist com el fort vent els dificultava les tasques d'extinció, confien en les prediccions del Servei Nacional de Meteorologia, segons les quals dimecres arribaran les primeres pluges a una zona extremadament seca que no ha vist ploure des de fa mesos.

En espera de les precipitacions

Els meteoròlegs estan "gairebé segurs" que aquell dia hi haurà precipitacions al comtat de Butte, on es desenvolupa l'incendi, encara que no en una quantitat suficient com perquè hi hagi risc de despreniments de terres a la zona arrasada pel foc.

L'aigua també alleujaria la situació en gran part de la resta de l'estat, que des de fa dies es troba en alerta roja per la mala qualitat de l'aire, ja que el fum es desplaça centenars de quilòmetres fins a assolir àrees molt poblades com Sacramento la capital de l'estat, i la badia de San Francisco.

Fins al matí de diumenge, els bombers havien aconseguit contenir les flames en un 60 %.

La causa que va originar el foc continua sent desconeguda i les autoritats mantenen oberta una investigació, però el diari local The Sacramento Bee ha publicat avui que la companyia elèctrica Pacific Gas & Electric (PG&E) va detectar un segon problema en una línia d'alta tensió del lloc el mateix dia que es va declarar l'incendi.

PG&E, la major elèctrica de Califòrnia i la segona més gran de tots EE.UU, ja centrava totes les mirades des que la setmana passada va revelar als reguladors que va trobar un "problema" en una línia d'alta tensió propera a l'àrea on es va declarar l'incendi sol uns minuts abans que s'iniciessin les flames.

D'acord a la informació publicada avui per The Sacramento Bee, l'empresa va notificar aquest divendres a la Comissió de Serveis Públics de Califòrnia que el 8 de novembre al matí va detectar un segon problema també en aquesta part de l'estat.

En cas de ser trobada causant del foc, l'empresa podria haver d'abonar compensacions multimilionàries que amb tota probabilitat la deixarien en la fallida.

La possibilitat d'aquest escenari va fer que les accions de la companyia es desplomessin la setmana passada a la borsa de Nova York, el que va portar al regulador públic californià a suggerir un hipotètic rescat de la companyia per alleujar així els temors dels inversors.

Visita de Trump


Per la seva part, el president dels Estats Units, Donald Trump, va visitar ahir les zones cremades i va mostrar un to conciliador davant les paraules agressives que fa una setmana va dedicar a les autoritats de Califòrnia per la seva gestió del foc.

Trump va recórrer part de l'àrea cremada pel "Camp Fire" juntament amb governador de l'estat, el demòcrata Jerry Brown; el seu futur successor, el també progressista Gavin Newsom; i l'alcaldessa de Paradise, Jody Jones.

"Ningú no va pensar que això podia passar. Hem de dur a terme feines de manteniment. Treballarem amb grups mediambientals. Tothom ha vist la llum. Crec que avancem tots en el mateix sentit", ha dit el president en declaracions als mitjans.

El mandatari es va dirigir després al sud de Califòrnia, on hi ha declarat un altre gran incendi a prop de Los Angeles, que n'ha ocasionat tres de morts, encara que els bombers el tenen controlat gairebé en la seva totalitat.

La zona afectada per aquest segon foc, batejat com a "Woolsey Fire", podria rebre també aigua a partir de dimecres, ja que el pronòstic meteorològic indica un 50 % de possibilitats de pluja