Segon dia de protestes a Mineàpolis en protesta per la mort de l'afroamericà George Floyd a mans de la policia dilluns passat. Els enfrontaments i saquejos s'ha agreujat aquest dimecres mentre creixen la veus que demanen la detenció de l'agent responsable del crim. La família del mort reclama justícia.

En plena pandèmia, milers de persones han tornat als carrers, protagonitzant enfrontaments amb la policia, saquejos en uns grans magatzems i escarnis als habitatges del policia que va asfixiar Floyd amb el seu genoll i del fiscal del comtat.

"No puc respirar"

Aquest nou cas de violència policial va tenir lloc dilluns quan Floyd, de 40 anys, va ser detingut sota sospita d'haver intentat utilitzar un bitllet fals de 20 dòlars en un supermercat. Vídeos gravats per transeünts mostren com l'agent Derek Chauvin, pressiona amb el genoll el coll de Floyd durant minuts. "Si us plau, si us plau, si us plau, no puc respirar. Si us plau", s'escolta que diu Floyd, mentre l'home agonitza.


Precisament el "no puc respirar" de Floyd s'ha convertit en el crit de la protesta que omple els carrers de Mineàpolis en un cas que torna a posar en evidència la violència policial contra els afroamericans als Estats Units.

Per què no està a la presó?

L'alcalde de Mineápolis, Jacob Frey, que dimarts va anunciar l'acomiadament dels quatre agents implicats en la mort de Floyd, va demanar aquest dimecres la detenció del responsable. "En les últimes 36 hores he bregat amb una pregunta fonamental: Per què l'home que va matar George Floyd no és a la presó? Si ho hagués fet vostè, o ho hauria fet jo, estaríem entre reixes en aquest moment", va dir l'alcalde.

Encara que l'FBI ha obert ja una investigació sobre la mort de Floyd, un grup de manifestants es va dirigir a l'habitatge del fiscal del comtat d'Hennepin, Mike Freeman, amb jurisdicció sobre Mineàpolis, per exigir-li la imputació dels agents responsables de la mort de Floyd.

incidents Mineàpolis violència policial mort afroamericà

"Assassí"

Un altre grup es va dirigir a la |casa de l'agent directament implicat en la mort de Floyd, Derek Chauvin, a l'entrada de la qual van marcar amb pintura vermella la paraula "assassí" i altres inscripcions fins que van ser dispersats per antiavalots.