Sergio Antolín Zunzunegui, un infant de marina del Tercio de la Armada (TEAR) de San Fernando, donat per pròfug des del mes de desembre, ha mort en combat en la guerra d’Ucraïna, segons ha avançat el Diario de Cádiz i ha confirmat fons de l’armada a l’agència Efe. Nascut el 2002 a Santander i establert a Los Corrales de Buelna (Cantàbria), Antolín era un jove que servia com a soldat a la caserna de l’armada gaditana que volia viure la guerra en primera persona i que es va acabar allistant com a voluntari a l’exèrcit ucraïnès per combatre contra les forces russes d’ocupació. 

Antolín va demanar al setembre tres mesos d’excedència per assumptes propis i havia de reincorporar-se al seu destí al TEAR de San Fernando el 25 de desembre. Però no va tornar, i la Guàrdia Civil va iniciar una investigació per conèixer el parador del soldat, que va determinar que el miliar espanyol es trobava a Ucraïna, on va marxar sense avisar ningú i sense deixar rastre. Una de les pistes per identificar-lo amb què comptaven les autoritats eren les dues ales tatuades en ambdós costats del coll que lluïa Sergio Antolín.

En parador desconegut

El diari El Español va realitzar un extens reportatge sobre el cas de Sergio Antolín el passat mes d’abril, en el qual explicava la misteriosa desaparició del soltat, que havia aprofitat els dies d’excedència que havia demanat per viatjar a Ucraïna des de Polònia. El rotatiu es feia ressò que ni a Madrid ni a Kíiv es tenia constància d’on es podia trobar el soldat, i si estava viu o mort, o es trobava captiu o amagat. La seva mare, Elvira, que està malalta, havia demanat ajuda per trobar el seu fill, desesperada perquè no tenia cap notícia d’ell des de feia dos anys, donat que el seu fill no li parlava.

La mare va confirmar que el capità de Sergio a la caserna de San Fernando li va trucar per explicar-li que el seu fill havia estat declarat desaparegut i desertor quan no va tornar el 26 de desembre. També la va contactar un guàrdia civil que la va informar que el seu fill havia estat a Polònia i a Ucraïna. Elvira Zunzunegui va explicar a El Español que el noi no tenia parella i que va trencar tota comunicació amb els seus amics i va tancar els seus perfils a les xarxes socials abans de desaparèixer. Sergio també té un germà amb qui tampoc mantenia cap contacte. "L'únic que demano és que el portin de tornada cap aquí i que assumeixi el càstig que li correspongui perquè jo hi seré per ajudar-lo i per al que faci falta”, deia la seva mare a El Español.

El treball periodístic va contactar amb diferents faccions militars d’Ucraïna per tal de localitzar el noi, però la recerca va ser infructuosa. Ningú en sabia res ni havia sentit parlar d'ell. Tampoc es descartava que Sergio Antolín s'hagués fabricat una nova identitat per burlar les autoritats espanyoles després de la seva deserció. Finalment, la investigació de la Guàrdia Civil va determinar que el jove càntabre ha perdut la vida combatent al front amb les forces ucraïneses. La seva documentació i pertinences han estat enviades a les autoritats espanyoles, perquè les facin arribar als seus familiars.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!