John Hume, l'antic líder del Partit Socialdemòcrata i Laborista d'Irlanda del Nord (SDLP) i premi Nobel de la Pau per la seva tasca en el procés de pau en aquest territori britànic, ha mort als 83 anys, ha informat avui la seva família.

Hume, que patia demència, estava ingressat en un centre d'ancians a Derry, al nord-oest de l'Ulster. "Estem profundament entristits d'anunciar que John va morir en pau a primeres hores d'avui després d'una curta malaltia", va assenyalar un comunicat de la família.

"Volem enviar el nostre profund i sentit agraïment a les infermeres de la llar d'ancians Owen Mor a Derry. La cura que va rebre John en els últims mesos de la seva vida ha estat excepcional. John va ser marit, pare, avi, besavi i germà. Va ser molt estimat i la seva pèrdua serà molt sentida per tota la seva família", va agregar.

Procés de pau

Hume va ser una figura fonamental en el procés de pau que va permetre la firma de l'anomenat Acord del Divendres Sant el 1998 que va posar fi a trenta anys de violència sectària entre els paramilitars protestants d'Irlanda del Nord i els republicans del ja inactiu Exèrcit Republicà Irlandès (IRA).

Els seus esforços, que van permetre apropar i superar les divisions entre catòlics i protestants, li van portar a obtenir el Premi Nobel de la pau juntament amb l'exlíder del Partit Unionista d'Irlanda del Nord David Trimble.