L'Observatori d'Iraq per a la Llibertat de Premsa ha anunciat aquest dilluns la mort d'un fotoperiodista durant els combats registrats el diumenge entre les forces de seguretat i el grup gihadista Estat Islàmic a la localitat d'Hatra.

L'organisme ha identificat al mort com Hasán Nayi a l'Abdi, segons ha recollit el portal local de notícies Iraqi News. De moment no hi ha més detalls sobre el succés.

Les forces de seguretat d'Iraq van anunciar la setmana passada la presa de l'antiga ciutat d'Hatra, situada més de cent quilòmetres al sud de Mossul, després del que van continuar el seu avanç cap a la ciutat moderna, on combat contra Estat Islàmic.

Hatra, que data del 200 abans de Crist i que va ser capital de l'antic Imperi Parteixo, es troba en ple desert, a uns 120 quilòmetres al sud-oest de Mossul, la segona ciutat més poblada d'Iraq i baix control dels gihadistes des de juny de 2014.

Encara que fundada pels selúcides, va ser conquistada pels parts i va florir com a capital d'un imperi que controlava gran part del territori dels actuals el Iraq i Iran. Va ser el principal rival de l'Imperi Romà per l'hegemonia en l'Orient Pròxim en els primers anys de la nostra era.

Els milicians d'Estat Islàmic van provocar una important destrucció de les seves restes arqueològiques quan la van prendre a l'estiu del 2014, si bé l'escala de la destrucció és desconeguda de moment. Així mateix, van traficar amb part del seu patrimoni per finançar les seves activitats.