L'emir de Kuwait, Sabah al Ahmad al Sabah, va morir dimarts als 91 anys als Estats Units, on va viatjar el juliol per rebre tractament mèdic després d'haver-se sotmès a una operació al seu país, va anunciar el Tribunal Real.

El ministre d'assumptes de la Cort Reial, Ali Jarrah al Sabah, va llegir un comunicat a la televisió oficial, que havia suspès l'emissió normal minuts abans per començar a transmetre versos de l'Alcorà en senyal de dol.

"Amb gran tristesa i pena, anunciem al poble de Kuwait, a les nacions àrab i musulmana, i a tots els pobles amics del món, la mort de l'emir de l'Estat de Kuwait que es va traslladar al costat de Déu," va llegir el ministre amb semblant seriós.

Nou emir

Nawaf al Ahmad al Jaber al Sabah, germanastre de Sabah i de 83 anys, va ser anomenat ahir mateix nou emir de Kuwait pel govern. El ministre d'Interior i vicepresident del Consell de Ministres, Anas Jaled al Saleh, va llegir un comunicat del gabinet a la televisió oficial anunciant el nomenament de Nawaf com a nou emir "conforme als articles de la Constitució".

emir kuwait Nawaf Al Ahmed Al Jber Al Sabah efe

El nou emir de Kuwait, Nawaf al Ahmad al Jaber al Sabah / Efe

Nawaf era el viceemir i príncep hereu des que Al Sabah va ascendir al tron el 2006, i va assumir algunes de les funcions del difunt monarca quan aquest es va sotmetre a una operació en el regne i posteriorment va viatjar als Estats Units per rebre tractament mèdic el mes de juliol passat.

Tímida obertura

Al Sabah (1929-2020) va pujar al tron el gener de 2006 i va portar certa obertura a Kuwait alhora que s'erigia en mediador en diverses crisis al Golf, però ha mort sense poder resoldre el cisma entre els seus veïns l'Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units i Bahrain, d'una banda, i Qatar per altre.

Durant el seu mandat, l'emir va patir diverses crisis de salut, encara que les seves malalties sempre han estat guardades amb zel pel Tribunal i els mitjans de comunicació kuwaitians.

El passat 23 de juliol, l'emir va viatjar a Washington per rebre tractament mèdic, després de sotmetre's uns dies abans a Kuwait a una operació "reeixida", segons va dir llavors la casa reial kuwaitiana.

Al Sabah havia delegat algunes funcions "constitucionals" de manera "temporal" en el príncep hereu, el seu germanastre Nawaf al Ahmad al Jaber al Sabah. Malgrat la seva avançada edat i del seu delicat estat de salut, la Casa Reial no havia esmentat en els mesos passats res relacionat amb la successió de l'emir.

 

Imatge principal: L'emir de Kuwait, Sabah al Ahmad al Sabah, en una imatge d'arxiu / Efe