El peruà Javier Pérez de Cuellar, exsecretari general de les Nacions Unides (ONU), ha mort aquest dimecres als 100 anys d'edat, ha informat el seu fill Francisco Pérez de Cuéllar.

El fill del també exprimer ministre del Perú ha precisat a l'emissora RPP Notícies que Pérez de Cuellar ha mort al seu domicili per causes naturals. "El meu pare ha mort després d'una setmana complicada, ha mort a les 8:09 de la nit i descansa en pau", ha assenyalat.

Francisco Pérez de Cuellar ha agregat que la vetlla del seu pare es realitzarà en privat i divendres serà traslladat fins a la seu de la Cancelleria peruana, abans de ser enterrat amb honors de cap d'Estat a l'antic cementiri Presbitero Maestro, de Lima, amb la presència del president del Perú, Martín Vizcarra.

El governant ha assenyalat a Twitter que lamenta "profundament la mort del senyor Javier Pérez de Cuéllar, insigne peruà, demòcrata com no n'hi ha, qui va dedicar la seva vida sencera al treball per engrandir el nostre país". "Expresso, en nom de tots els peruans, les meves sentides condolences a la seva família," ha remarcat.

El secretari general de l'Organització d'Estats Americans (OEA), l'uruguaià Luis Almagro, també ha manifestat a Twitter les seves "condolences a la família i amics de Javier Pérez de Cuéllar, al Govern i poble del Perú i a la gran família de les Nacions Unides". "Una gran pèrdua per a tothom", ha assenyalat.

Pérez de Cuellar, qui va ser el primer iberoamericà en ocupar la Secretaria General de les Nacions Unides, va complir cent anys el passat 19 de gener, allunyat de l'escenari públic des de fa diversos anys pel seu delicat estat de salut.

El també candidat a la presidència del Perú el 1995 va ocupar diferents delegacions diplomàtiques al voltant del món representant el Perú, abans de ser elegit secretari general de les Nacions Unides el 1982, càrrec que va mantenir fins a 1991.

Quan es va complir el seu centenari, l'actual secretari general de l'ONU, el portuguès Antonio Guterres, va escriure una carta en la qual li va expressar les seves salutacions per l'aniversari amb "orgull i alegria", i va recordar que al final del seu càrrec a l'ONU va aconseguir els històrics Acords de Pau d'El Salvador i que "sovint" ha reflexionat "sobre el seu exemple i experiència per inspirar-me i orientar-me".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat