ÚLTIMA HORA: Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
El Ministeri de Defensa rus ha confirmat aquest dissabte l'ús d'un míssil hipersònic 'Kinzhal' per primera vegada a Ucraïna per a destruir un arsenal ucraïnès subterrani en el sud-oest del país. El portaveu del Ministeri, Igor Konashenkov, ha confirmat l'impacte del míssil a la població de Deliatin, a la regió ucraïnesa d'Ivano-Frankivsk, en el qual també s'han destruït caixes de munició per a avions de combat, segons les declaracions recollides per l'agència TASS. Aquest recurs utilitzat per primer cop, enmig d'una carrera mundial per adquirir aquestes armes qualificades d "invencibles" per Vladímir Putin. "El sistema de míssils aerobalístics hipersònics 'Kinzhal' ha destruït un gran magatzem subterrani que contenia míssils i municions d'aviació", ha explicat el portaveu militar, sense donar més detalls. 

Rússia, no havia utilitzat fins aquest dissabte un míssil balístic en els dos conflictes on és bel·ligerant, Ucraïna i Síria. S'ha desplegat nombroses vegades en exercicis des de la primera prova reeixida el 2018. Aquest atac ha estat confirmat pel portaveu del Comando de la Força Aèria de les Forces Armades d'Ucraïna, Yuri Ignat, qui ha afirmat que ha deixat "danys i destrucció", però no ha pogut verificar de moment ni víctimes ni el tipus de míssil emprat per Rússia, segons declaracions recollides per Pravda."Desafortunadament, Ucraïna s'ha convertit en un camp de proves per a tot l'arsenal d'armes de míssils de Rússia. Usen míssils que volen 2.000 quilòmetres, 5.500 quilòmetres d'abast... són míssils de creuer i sistemes operatius i tàctics com l'Iskander", ha lamentat.  

Què són els míssils hipersònics? 

Rússia està orgullosa del seu armament avançat, i el president Vladímir Putin va afirmar al desembre que Rússia era el líder mundial en míssils hipersònics, la velocitat, maniobrabilitat i altitud dels quals dificulten el seguiment i la intercepció. Putin ha destacat repetidament la inversió de Rússia en míssils hipersònics, que poden viatjar cinc vegades més ràpid que la velocitat del so. Les estadístiques són impressionants: segons els funcionaris russos, el Kinzhal pot colpejar un objectiu a una distància de fins a 2.000 km i pot volar a més de 6.000 km/h, això els fa més perillosos que altres míssils. Segons Moscou, aquest tipus de míssils desafien els sistemes de defensa aèria, perquè la seva velocitat, arriba fins als 12.000 km/h, i la seva maniobrabilitat fan que sigui difícil o impossible d'interceptar, i, per tant, poden esquivar tots els sistemes de defensa antiaèria. Els míssils russos van ser presentats l'any 2018, i aleshores, van afirmar que “els míssils aeris d'alta precisió Kinzhal estan destinats a destruir objectius terrestres i marítims”. Tot i que, la joia de la corona de l'exèrcit és el planador hipersònic Avangard. Capaç de portar una càrrega nuclear, i que vola fins a 33.000 km/h i canvia de direcció o d'altitud de manera imprevisible, cosa que fa gairebé impossible la seva intercepció.