Milers de persones han participat aquest dissabte en una manifestació pacífica pels carrers de Glasgow, la ciutat més gran d'Escòcia, per demanar la celebració d'un segon referèndum d'independència del Regne Unit.

La manifestació, en la qual l'organització convocant All Under One Banner ha aconseguit reunir 90.000 persones, s'ha produït deu dies després que la ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, es comprometés a impulsar una nova consulta independentista abans del final de la legislatura el 2021. En aquesta ocasió, la policia no ha facilitat dades de participació, però s'estima que fins a 35.000 persones van secundar la convocatòria de l'any passat.

glasgow efe

Rere la capçalera de la marxa, que ha obert una de les bandes locals de gaites i tambors, escocesos de totes les edats han reivindicat, en un ambient festiu i al crit de "Conservadors fora" i "Independència ja", el dret a decidir el seu encaix constitucional. En declaracions a Efe, Manny Singh, organitzador de la marxa, ha donat la benvinguda a l'anunci de Sturgeon, però ha considerat que, per convèncer els indecisos, l'Executiu ha de presentar un "pla viable". "És el moment, només necessitem una data. El que ha de fer el Govern és presentar davant dels escocesos un pla viable sobre agricultura, economia, moneda... Necessitem una visió per a Escòcia", ha afirmat i ha assegurat que, una vegada hi hagi aquesta cita al calendari, el suport a la independència es "doblarà o triplicarà".

La decisió de reobrir la campanya ve condicionada també en part per la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE), previsiblement el proper 31 d'octubre, en contra de la voluntat del 62 % d'escocesos que va rebutjar el Brexit.

És el cas d'Allan Galloway, qui, vestit amb la tradicional faldilla escocesa, ha acudit a la manifestació amb els seus dos fills, Kirstie i Ben, de 5 i 7 anys, amb els quals sol participar en aquest tipus de convocatòries perquè, segons ha dit, "és important que entenguin la importància de la política". "Votem a favor de quedar-nos a Europa i s'ha demostrat que la nostra veu no és escoltada a Londres. No tenen dret a dir-nos 'no', tenim dret a votar de nou", ha indicat, envoltat d'un mar de banderes escoceses que s'ahn desplegat tant bon punt han sonat els primers compassos d'inici de la marxa.

glasgow efe

Sens dubte, el de Sturgeon era un anunci que el moviment independentista, que compta amb suport majoritari a la capital financera d'Escòcia on s'ha congregat aquest dissabte, esperava amb entusiasme des que es va conèixer la victòria del Brexit el 2016. "Volem poder prendre les nostres pròpies decisions i donem suport a la ministra principal que vol emportar-nos cap a on nosaltres volem anar", ha afirmat la jove Georgi Maclean, que ha coincidit amb la seva amiga i companya de marxa, Marnie Brown, en què ara és el moment "adequat" per tornar a les urnes.

El 2014, els ciutadans van ser preguntats sobre la independència en una consulta que es va saldar amb el 55 % en contra de la separació, un argument que el Govern britànic esgrimeix per justificar la seva negativa que es repeteixi aquest escenari.