Mesura dràstica a França pels aldarulls, amb la suspensió dels serveis de bus i tramvia arreu del país. El ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, ha demanat aquest divendres als prefectes que aturin els serveis d'autobusos i tramvies de tot l'Estat a partir de les 21.00 hores —després de tres nits de disturbis urbans arreu del país, arran de la mort del jove Nahel M. a mans de la policia. Darmanin també ha demanat "la presa sistemàtica d'ordres que prohibeixen la venda i el transport" de morters de focs artificials, llaunes de gasolina, àcids i productes inflamables i químics.

🇫🇷 França no pot contenir una revolta de joves sense líders que s'emet en directe per TikTok

Aquesta mesura dràstica és només el principi, ja que el govern francès examinarà "totes les hipòtesis" per restablir "l'ordre republicà" davant de l'onada de protestes. Això implica, per primera vegada, posar sobre la taula la potencial declaració de l'estat d'emergència. Ha sigut l'oposició conservadora qui ha reclamat aquesta mesura excepcional, que implica dotar de més poder a les forces de seguretat i restringir llibertats. L'últim cop que a França es va declarar l'estat d'emergència va ser el novembre del 2015, amb motiu dels atemptats de París. L'executiu podria adoptar-lo per un període de dotze dies, que es podrien allargar si així ho decideix el Parlament.

La policia desplega vehicles blindats

Per a més inri, Élisabeth Borne ha anunciat el desplegament de vehicles blindats de la policia per fer front als violents aldarulls de moltes ciutats franceses. També es desplegaran "forces mòbils addicionals", ha afegit la primera ministra francesa a l'AFP —alhora que ha indicat que es cancel·laran "els esdeveniments a gran escala que mobilitzen personal i que poden presentar riscos per a l'ordre públic en funció de la situació local". Són unes decisions que formen part de les mesures adoptades sobre l'autoritat del president de la República, Emmanuel Macron, durant la unitat interministerial de crisi que s'ha reunit aquest divendres al Ministeri de l'Interior.

Borne ha promès que el govern francès estudiarà quina és "la millor resposta" a l'actual escalada, en una reunió interministerial convocada d'urgència pel president Macron -—que ha convocat el fòrum excepcional per segon dia consecutiu, mentre que ha abandonat de manera abrupta el Consell Europeu de Brussel·les sense fer l'habitual roda de premsa després de dos dies de reunions. Mentrestant, l'executiu encara intenta fer balanç sobre els aldarulls que han afectat la via pública i edificis privats.

 

Imatge principal: la policia científica francesa inspecciona la zona després que s'hagin cremat busos en una estació prop de París / Efe