El president francès, Emmanuel Macron, està totalment desbordat pels incidents que s'estan produint al país des de fa tres dies, després de la mort del jove Nahel M., d'origen magribí, en una intervenció policial. Macron havia assistit aquest divendres al matí a la cimera de la UE, i l'ha hagut d'abandonar abans que s'acabés, a causa de la situació complicada que es viu a França. Això ha fet que durant la cimera el representés el canceller alemany, Olaf Scholz, com fan en aquestes ocasions excepcionals. 

Just arribar a París, Macron ha celebrat una reunió interministerial per intentar aturar els incidents, i ha sortit anunciant que prendrà les mesures que calguin per restablir l'ordre "sense manies". I alhora ha fet una curiosa crida cultural als pares dels manifestants, pel perfil que molts dels manifestants tenen. "És responsabilitat dels pares mantenir-los a casa i, per tant, és important per a la tranquil·litat de tothom que la responsabilitat parental es pugui exercir plenament. Faig una crida al sentit de la responsabilitat de les mares i pares de famílies. La República no pretén substituir-los", ha declarat, gairebé explicant normes de civisme.

 

El govern també ha acordat suspendre tots els busos i tramvies de França a partir de les 21 hores, en un intent de limitar els desplaçaments nocturns.

Mentrestant, a la UE comença a regnar inquietud per la dificultat que mostra el govern francès per aturar les protestes, i ha aparegut el temor que es traslladi a altres països. A Brussel·les es van produir dijous al vespre incidents, després d'una convocatòria de protesta per la mort de Nahel M. El portaveu del govern alemany, Steffen Hebestreit, ha indicat que Berlín observa "amb certa preocupació" el que passa a França. Per ara es manté la visita que Macron té previst fer a Alemanya entre diumenge al vespre i dimarts, però no és del tot segur.

Per la seva banda, Noruega ha demanat als seus ciutadans que actualment es troben a França, que evitin les concentracions multitudinàries, a causa de la violència urbana. "Hi ha hagut aldarulls a diversos llocs de França els darrers dies, també a París", ha escrit el ministeri d'Afers Exteriors noruec en un missatge. "Es recomana als viatgers noruecs que prenguin totes les precaucions necessàries, i que es mantinguin allunyats de grans multituds i manifestacions", va dir.

La tensa situació que es viu a París ha provocat un tancament d'actes culturals. La cantant francesa Mylène Farmer havia de protagonitzar aquest divendres un concert a l'Estadi de França, però ha estat suspès. "S'ha pres la decisió d'anul·lar diversos actes festius i diverses concentracions als departaments que són més sensibles", ha explicat el mateix Emmanuel Macron.

Segons el diari Le Monde, les protestes d'aquests dies no tenen res a veure amb les que es van produir el 2005, que qüestionaven l'Estat social francès. Ara el que qüestionen els manifestants "és l'Estat sobirà" francès, i això obre profunds interrogants. Tampoc no tenen res veure amb les protestes contra la reforma de les pensions.