La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha considerat que resultaria "millor" celebrar noves eleccions que formar un govern en minoria i ha remarcat que està disposada a tornar a encapçalar el seu partit en uns comicis.

Després de fracassar diumenge en les negociacions amb liberals i verds per formar gabinet i després que el Partit Socialdemòcrata (SPD) hagi rebutjat reeditar la gran coalició, Merkel va dir als mitjans públics nacionals ARD i ZDF que "unes noves eleccions serien una via millor que un govern en minoria".

Tot i això, no va descartar per complet aquesta possibilitat, encara que es va mostrar "molt escèptica" perquè Alemanya necessita un "govern estable" per afrontar els reptes que té al davant. Hauria de "reflexionar molt" abans de tractar de governar sense una majoria en el Bundestag, la cambra baixa, va insistir quan li van preguntar per una fórmula que no té precedents a la República Federal.

A més, va subratllar la seva intenció de seguir liderant el seu partit, la Unió Cristianodemòcrata (CDU), en el cas que hi hagi nous comicis. "El president alemany té ara l'última decisió. Si ara hi ha noves eleccions, no les temo en absolut. Vaig prometre en la campanya electoral estar quatre anys disponible", va afirmar.

La decisió del Partit Liberal (FDP) d'abandonar les negociacions amb el bloc conservador i amb els Verds, no canvia la seva decisió de governar durant els pròxims quatre anys. "Creia que estàvem ben encaminats", va indicar la cancellera, que va afegir que "els punts més complexos", la política migratòria i la fiscal, estaven gairebé solucionats.

Per últim, Merkel va lamentar que el Partit Socialdemòcrata segueixi "sense assumir responsabilitats", en referència a la decisió d'aquest partit de descartar tota negociació de coalició i passar a l'oposició, tot i els mals resultats que van obtenir en les eleccions del passat 24 de setembre.