El president francès, Emmanuel Macron, i la primera ministra britànica, Theresa May, han rendit homenatge aquest dijous al sacrifici dels veterans del Dia-D, en el 75è aniversari del desembarcament de Normandia, el fet que va obrir el camí cap a l'alliberament de l'Europa occidental dels nazis.

Durant la inauguració d'un memorial als 22.000 soldats sota comandament britànic que van morir el 6 de juny del 1944 i la subsegüent batalla per Normandia, May ha saludat la valentia dels soldats, molts dels quals eren encara molt joves quan van desembarcar sota foc alemany.

"És gairebé impossible entendre el pur valor que caldre aquell dia per saltar d'una embarcació a les onades malgrat el caràcter ferotge de la batalla", ha assenyalat May davant un petit grup de persones entre les quals hi havia Macron i diversos veterans, tots ells amb els seus uniformes plens de medalles.

“Una generació molt especial”

"Aquells joves pertanyien a una generació molt especial (...) l'incomparable esperit que va modelar el nostre món de postguerra", ha ressaltat. "Van entregar les seves vides perquè nosaltres poguéssim tenir una vida millor i construir un món millor", ha afegit.

El desembarcament de Normandia es va produir després de mesos de preparació i de mantenir-ho en secret de l'Alemanya nazi malgrat una enorme mobilització a banda i banda de l'Atlàntic. Aprofitant la nit, milers de paracaigudistes aliats van saltar per darrere de les línies defensives alemanyes a la costa.

A continuació, quan va clarejar, els vaixells de guerra van bombardejar les posicions alemanyes abans que centenars de vaixells d'assalt amfibis descarreguessin les tropes d'infanteria enmig de trets de metralladores i artilleria. Alguns veterans asseguren que l'aigua es va tornar roja per la sang durant l'operació, que va donar un gir al curs de la guerra contra Hitler.

La devastació provocada per les dues guerres mundials va fomentar una era de cooperació entre les capitals europees amb la finalitat de protegir la pau, la qual cosa va acabar desembocant en la Unió Europea.

Llaços indestructibles

En un moment en què els britànics es disposen a abandonar el bloc, Macron ha destacat que alguns llaços entre França i el Regne Unit són indestructibles. "Res no acabarà mai amb els llaços de sang vessada i de valors compartits. Els debats del present de cap manera desmereixen el passat", ha ressaltat.

Una hora abans de clarejar, un únic gaiter a la part alta de les restes del moll artificial ha tocat ‘Highland Laddie’ per commemorar l'hora en què el primer soldat britànic va posar un peu a la sorra francesa. Diversos jeeps i vehicles d'aquella època que han estat restaurats s'han alineat a la platja a Arromanches i a les localitats de la costa normanda i han ondejat banderes del Regne Unit, el Canadà i els Estats Units, els principals contribuents per la força aliada.

El president nord-americà, Donald Trump, i el primer ministre canadenc, Justin Trudeau, tenen previst participar durant la jornada en les cerimònies que tindran lloc a aquesta zona de la costa del nord de França on van desembarcar més de 150.000 soldats en cinc platges que van rebre el nom en codi de Gold, Juno, Sword, Utah i Omaha.