La primera ministra britànica, Theresa May, i el president francès, Emmanuel Macron, han apostat aquest dijous durant la primera visita oficial al Regne Unit del mandatari gal per reforçar els seus vincles en matèria de defensa i seguretat malgrat la futura sortida britànica de la Unió Europea (UE).

Els dos mandataris, juntament amb diversos ministres i responsables de les agències d'intel·ligència d'ambdós països, s'han reunit en el marc de la trenta-cinquena cimera britanicofrancesa, que s'ha celebrat a l'acadèmia militar de Sandhurst, al sud d'Anglaterra.

En una roda de premsa després de la trobada, May i Màcron han coincidit a subratllar la importància per a la seguretat a Europa de la relació entre ambdós països, les dues potències militars més importants del continent i els seus únics representants en el Consell de Seguretat de l'ONU.

La cimera es va celebrar en un moment en el qual Londres negocia amb Brussel·les els futurs termes del 'Brexit' i prova alhora d'enfortir les seves relacions bilaterals amb les principals capitals europees, per tal de mantenir la influència del Regne Unit una vegada abandoni el bloc comú, previsiblement el 29 de març de 2019.

Mercat comunitari europeu

Macron ha subratllat que la sortida britànica de la UE no va centrar el diàleg durant la jornada, si bé durant la compareixença davant els periodistes va advertir Londres que les firmes de la City, el seu centre financer, perdran l'accés al mercat comunitari si el Regne Unit deixa de contribuir al pressupost de la UE.

"Si es vol tenir accés al mercat únic, inclosos els serveis financers, benvinguts, però això significa que s'ha de contribuir al pressupost comunitari i acceptar la jurisdicció europea. Aquestes són les normes", ha afirmat el president francès.

Emmanuel Macron Theresa May - EFE

Més enllà de les tensions que generen les negociacions sobre la futura sortida britànica de la UE, May i Macron han ressaltat la seva voluntat de continuar estrenyent els seus vincles, especialment en matèria de seguretat.

Ambdós països preparen una força militar conjunta capaç de desplegar 10.000 efectius de forma "ràpida i efectiva" el 2020, ha avançat May.

El Regne Unit ha anunciat a més que enviarà tres helicòpters per reforçar la missió de l'Exèrcit francès a Mali, mentre que França col·laborarà amb nous efectius en el grup de l'OTAN liderat pel Regne Unit a Estònia.

Immigració

A més de la defensa, el diàleg sobre la gestió dels assentaments d'immigrants en Calais, a la costa francesa davant l'illa de la Gran Bretanya, ha estat un altre dels focus de la trobada.

París ja va advertir Londres aquest estiu que ha de pagar més per incrementar les mesures de seguretat a la zona a fi d'evitar que es tornin a aixecar grans campaments d'immigrants com el que es va desmantellar a finals de 2016.

May ha acceptat ara destinar 44,5 milions de lliures (uns 50 milions d'euros) addicionals a aquesta comesa, el que es suma a uns altres 100 milions de lliures (113 milions d'euros) que ja ha invertit el seu Govern en els últims tres anys per millorar la seguretat a Calais i altres punts fronterers del Canal de la Mànega.

Aquesta nova contribució britànica per millorar la seguretat de la frontera francesa, tanmateix, ha aixecat crítiques per part d'alguns sectors del Partit Conservador de la primera ministra.