La primera ministra britànica, Theresa May, ha endurit el seu discurs contra els independentistes escocesos. En un discurs davant el congrés del Partit Conservador a Glasgow, la primera ministra ha acusat l'Scottish National Party (SNP) de posar per davant l'objectiu independentista, abans que les necessitats del poble escocès. 

May ha fet una clara defensa de la unitat del Regne Unit, que ha marcat com una "prioritat personal", i ha acusat els independentistes escocesos d'estar "obsessionats" amb la independència. "La política no és un joc i el Govern no és una plataforma per perseguir obsessions constitucionals", ha reivindicat la premier.

A més, ha assegurat que "no existeix cap base econòmica" per dividir el Regne Unit, i ha acusat el govern escocès de fer una gestió "negligent" de l'educació, d'haver provocat un "fracàs absimal" en política agrícola i d'haver arruïnat el servei públic de salut. 

En un discurs marcat per les consignes unionistes, May ha defensat la necessitat de seguir units després del Brèxit: "Som quatre nacions, però en el cor som només un poble". "La solidaritat és l'essència del nostre Regne Unit i la millor salvaguarda del seu futur", ha manifestat la cap de l'executiu britànic. 

L'SPN la titlla d'"hipòcrita"

Davant d'aquestes dures acusacions, però, els independentistes escocesos no han callat, i han sortit en defensa de la seva gestió. El número dos d'SNP, Angus Robertson, ha titllat May d'"hipòcrita" i ha denunciat que és ella qui està "amenaçant directament l'ocupació i la subsistència a Escòcia", amb la seva "obsessió" per un 'Brèxit dur'. 

A més, Robertson ha recordat que després del Brèxit, on els escocesos van votar en un 62% en contra de la separació, l'SNP "té el deure de defensar Escòcia, i de tenir un pla per protegir les interessos nacionals vitals". A més, després de les últimes amenaces de nou referèndum sobre la independència si Londres no accepta les seves peticions pel Brèxit, Robertson ha recordat que "les enquestes indiquen que hi ha una majoria a favor d'un referèndum d'independència vinculat al Brèxit, mentre que menys d'un quart de l'electorat s'oposa" a la celebració una consulta.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat